Iran: Zadržavamo pravo na recipročne mjere nakon napada na ambasadu u Damasku

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da pruži ‘ozbiljan odgovor’ na izraelske udare na Iransku ambasadu u Damasku.

U zračnom napadu pripisanom Izraelu pogođen je aneks Iranske ambasade u Damasku (EPA-EFE/YOUSSEF DAFAWWI)

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani upozorio je na moguće “recipročne mjere” nakon izraelskih udara na Iransku ambasadu u Damasku, u kojima je ubijeno najmanje pet pripadnika Iranske revolucionarne garde, uključujući jednog komandanta, javlja CNN, prenosi Beta.

Agencija AP javila je da su u napadu na Iransku ambasadu poginula dva iranska generala i pet oficira.

“Iran zadržava pravo preduzimanja recipročnih mjera i odlučit će koju vrstu odgovora i kazne će primijeniti na agresora”, rekao je Kanaani, a prenosi novinska agencija Fars News, povezana s Iranskom revolucionarnom gardom.

Šefovi diplomatije Irana i Sirije su, također, optužili Izrael da stoji iza napada.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da pruži “ozbiljan odgovor” na izraelske udare na Iransku ambasadu u Damasku, u kojima je, kako je ranije objavljeno, ubijeno najmanje pet pripadnika Iranske revolucionarne garde, uključujući jednog komandanta.

Peti napad na Siriju

U telefonskom razgovoru sa svojim sirijskim kolegom šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian rekao je da zračni napad na aneks Iranske ambasade u Damasku predstavlja kršenje svih međunarodnih obaveza i konvencija i istakao potrebu ozbiljnog odgovora međunarodne zajednice na takve kriminalne akcije, saopštilo je Iransko ministarstvo.

U zračnom napadu pripisanom Izraelu pogođen je aneks Iranske ambasade u Damasku, a prema izvještaju nevladinog Sirijskog opservatorija za ljudska prava, poginulo je osam ljudi, uključujući pet pripadnika Iranske Revolucionarne garde i jednog njenog komandanta.

To je peti napad u osam dana na Siriju, gdje Iran i njegovi saveznici podržavaju vlast Bashara al-Assada.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je “izraelski neprijatelj” izveo zračne napade na Iransku ambasadu u Damasku i da ima više poginulih i povrijeđenih. Kako je navelo, pogođeni aneks Ambasade potpuno je uništen.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad osudio je “gnusni teroristički napad” u kojem je, kako je rekao, poginuo “jedan broj nevinih ljudi”.

Izvor: Agencije