Predsjednica: Ruska ‘hibridna strategija’ će spriječiti put Gruzije ka EU-u

Zurabišvili navodi kako vladajuća stranka Gruzijski san očigledno ‘pomaže Moskvi’.

Zurabišvili: U stvarnosti, ovo je geopolitički rat, meki rat, a ne vojne akcije koje vidimo u Ukrajini (REUTERS/Yves Herman)

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili ocijenila je kako je sprečavanje pridruživanja Gruzije Evropskoj uniji dio ruske „hibridne strategije“ u kojoj vladajuća stranka Gruzijski san očigledno “pomaže Moskvi”, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na američke medije.

„Sada smo korak bliže Evropskoj uniji, a do kraja godine možemo preći u fazu pregovora o članstvu. Ovo je veoma važan korak, tako da je sada Rusija počela hibridnu strategiju, ponovno je počela raditi i pokušavati zaustaviti ovaj put. Danas je očigledno da i vlasti pomažu“, rekla je u intervjuu za CNN Zurabišvili koja je nestranačka ličnost.

Ruski ‘meki rat’

Prema njenom mišljenju, za Rusiju je posebno važno da zadrži utjecaj na Gruziju kada se „Armenija pridruži klubu kavkaskih zemalja koje se žele kretati ka Evropi“. Da bi to postigla, smatra Zurabišvili, Moskva „koristi sve više propagande“, a u Gruziji postoji „veliki broj ruskih migranata koji su praktično izvan kontrole.

„U stvarnosti, ovo je geopolitički rat, meki rat, a ne vojne akcije koje vidimo u Ukrajini. Govorim o ruskoj mekoj moći“, dodala je gruzijska predsjednica koja je nacrt Zakona o transparentnosti stranog utjecaja, a koji je pokrenuo vladajući Gruzijski san, nazvala „tačnom kopijom Putinovog zakona“.

Predsjednica je nagovijestila da će, ukoliko bude usvojen, staviti veto na njega, ali bi to bilo „prilično simbolično”, budući da stranka na vlasti ima dovoljno glasova u Parlamentu da ga nadjača. U toj situaciji Zurabišvili kaže da svoj glavni zadatak vidi u privlačenju pažnje međunarodnih partnera.

Nastavak protesta

Ona je izrazila nadu da će se protesti velikih razmjera protiv prijedloga zakona o stranim agentima nastaviti i postati dio strategije za parlamentarne izbore zakazane u Gruziji za 26. oktobar ove godine.

„Ono što smo vidjeli u posljednja tri dana su velike, ali veoma mirne demonstracije uz učešće velikog broja mladih ljudi. Sigurna sam da će se nastaviti“, rekla je Zurabišvili, prema čijim riječima je glavna tema predstojećih izbora „Rusija ili Evropa“.

„Ne sumnjam u izbor Gruzije. Ono što je jasno je da gruzijsko stanovništvo nikada neće dozvoliti da Vlada koja je jasno proruska i dalje bude njihova Vlada, jer se bori s fundamentalnim, egzistencijalnim izborom koji je Gruzija napravila“, zaključila je.

Izvor: Agencije