EU prvi put uvodi sankcije izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Sankcije su usmjerene protiv pojedinaca i organizacija odgovornih za nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

Ilegalni izraelski doseljenici u okupiranom gradu Huwara na Zapadnoj obali [Oren Ziv/AFP]

Evropska unija prvi puta uvodi sankcije radikalnim izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali zbog nasilnih akcija protiv Palestinaca, potvrdili su u petak diplomati, javlja agencija dpa.

Dogovor je finaliziran u pismenoj proceduri koja omogućuje članicama da donesu odluke o hitnim stvarima bez slanja ministara u Brisel, prenosi Hina.

Sankcije su usmjerene protiv pojedinaca i organizacija odgovornih za nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

Oni koji se nađu pod sankcijama neće više moći ući u EU, poslovati s građanima EU-a, a bilo koja imovina ili računi koje imaju u EU će biti zamrznuti.

Ove mjere imaju za cilj kazniti kršenja ljudskih prava i dio su režima sankcija EU-a.

EU se pridružila SAD-u

Evropska unija se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama koje su 1. februara uvele sankcije nekim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je tada novu izvršnu naredbu kojom se odobravaju sankcije protiv izraelskih doseljenika koji su napali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i stavljanje četiri osobe na crnu listu.

“Ova izvršna naredba omogućit će Sjedinjenim Američkim Državama izricanje finansijskih sankcija pojedincima koji vrše određene radnje ili u njima učestvuju, poput prijetnji nasiljem protiv civila, zastrašivanja civila kako bi ih natjerali da napuste svoje domove, uništavanje ili zapljenu imovine ili angažovanje u terorističkim aktivnostima na Zapadnoj obali”, navedeno je u saopćenju Bijele kuće.

Izvor: Agencije