Član Knesseta: Radimo na tome da izgradimo Hram na mjestu džamije Al-Aksa

‘Nadamo se da će ondje biti izgrađen Treći hram i da ćemo tamo moći jesti pashalne žrtve’, rekao je član Knesseta Yitzhak Pindrus iz desničarske stranke Ujedinjeni judaizam Tore.

Model navodnog 'Trećeg hrama' kako ga je dizajnirala grupa "Čuvari hrama" (Al Jazeera/Arhiva)

Član izraelskog Knesseta iz stranke koja je partner u vladi premijera Benjamina Netanyahua otkrio je da njegova stranka svakodnevno radi na tome da se izgradi Hram na mjestu džamije Al-Aksa.

Član Knesseta Yitzhak Pindrus iz desničarske stranke Ujedinjeni judaizam Tore rekao je u televizijskom intervjuu: “Nadamo se da će ondje biti izgrađen Treći hram i da ćemo tamo moći jesti pashalne žrtve”, misleći time na lokaciju džamije Al-Aksa.

Istakao je kako imaju akcijski plan za izgradnju Hrama, rekavši: “Sve ono što radimo svakoga dana je radi izgradnje Hrama”.

Pindrus je istaknuo da su kamere zabilježile iranske projektile lansirane prošle subote navečer i nedjelju ujutro na Izrael na nebu Zapadnog Jerusalema u pozadini džamije Al-Aksa, tvrdeći da su Iranci “gotovo uništili džamiju Al-Aksa projektilima koje su lansirali prema Izraelu”.

Izraelski vojni i politički glasnogovornici u svojim objavama na društvenim mrežama iznosili su tvrdnje da su iranski projektili zamalo pogodili džamiju Al-Aksa.

Izrael tvrdi da je džamija Al-Aksa izgrađena na mjestu Hrama

Otkako je Izrael okupirao Jerusalem 1967. godine, rušenje i uklanjanje džamije Al-Aksa i uspostava navodnog Solomonovog hrama na njenom mjestu bili su među glavnim vjerskim i političkim prioritetima brojnih jerejskih nacionalnih i vjerskih organizacija i pokreta.

Član izraelskog Knesseta je nastavio: ”Stvarno se nadam da će tamo uskoro biti izgrađen Hram i da ćemo moći jesti pashalne žrtve”.

Pindrus, inače doseljenik u koji živi u Starom gradu u Istočnom Jerusalemu, pozvao je Izraelce da sljedeći ponedjeljak jedu svoje pashalne žrtve u Starom gradu u Istočnom Jerusalemu.

“Nadam se da će svi Jevreji doći u ponedjeljak sljedeće sedmice i prinijeti žrtvu za Pesah u Jerusalemu i, uz Božju pomoć, jesti žrtvu navečer”, rekao je.

Izrael tvrdi da je džamija Al-Aksa izgrađena na mjestu Hrama, što muslimani negiraju. Prema jevrejskom vjerovanju, pashalna žrtva se prinosi u Hramu.

Prošle godine je izraelski Channel 12 emitirao istraživačku reportažu o sredstvima koja izdvaja izraelska vlada s ciljem realizacije projekta izgradnje hrama u Jeruslemu, i to na lokaciji na kojoj se nalazi džamija Al-Aksa.

U reportaži je navedeno da su dva službenika iz ministarstava koja su pod nadležnošću izraelske vlade učestvovala u dočeku pet crvenih junica dovezenih iz američke savezne države Teksas radi klanja, spaljivanja i pročišćenja mjesta njihovom krvlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije