Na godišnjicu Nakbe, doseljenici upali u Al-Aksu i podigli izraelsku zastavu

Ekstremisti su uspjeli upasti u džamiju pod zaštitom okupacijske policije i istaknuti izraelsku zastavu.

Doseljenici su jutros upali u džamiju Al-Aksa sa izraelskim zastavama (Anadolu Agency)

Zapadna kapija džamije Al-Aksa danas je zatvorena, nakon što su 423 ekstremista u grupama izvršili upad, podižući izraelsku zastavu, navodi se u saopćenju Uprave za islamske vakufe, nadležne za ovu džamiju.

Pored podizanja izraelske zastave, u istočnom dijelu dvorišta džamije obavljena je javna molitva, a izraelska nacionalna himna Hatikva je otpjevana ispred zapadne kapije, koja razdvaja molitvenu dvoranu Kupole na stijeni i Bab al-Silsilah, jedna od vrata džamije Al-Aksa.

Ekstremisti su uspjeli upasti u džamiju pod zaštitom okupacijske policije i istaknuli izraelsku zastavu na nekoliko načina: noseći je kao šal, mašući njome ili noseći jevrejske vjerske kape s izvezenom zastavom, što se može vidjeti na podijeljenim slikama i snimcima.

Istraživač Abdallah Marouf, specijalizovan za jerusalemske studije, rekao je na svom nalogu na platformi X da su doseljenici četiri puta podigli izraelsku zastavu tokom jutarnjih upada u džamiju, od 7:30 sati ujutro do 11:30 prije podne.

Dodao je da su okupacijske snage „ljubazno postupale prema onima koji su podigli zastavu okupacije te spriječile mnoge stanovnike Jerusalema da uđu u džamiju Al-Aksa, iz koje su protjerale vjernike“.

Ovi prijestupi dešavaju se na godišnjicu Nakbe, takozvani izraelski Dan nezavisnosti, koji odgovara 14. maju, na poziv ekstremističkih sljedbenika hramova da upadnu u džamiju Al-Aksa i podignu stotine izraelskih zastava „na najsvetijem mjestu za izraelski narod“, kako kažu.

Doseljenici slave upad

Kako bi osigurala neometan upad ekstremista u džamiju, policija je na kapijama pojačala svoje djelovanje protiv vjernika, sprečavajući većinu njih da uđu u džamiju, a kasnije je zatvorila kapije Starog grada Jerusalema i rasporedila svoje snage kako bi spriječila stanovnike Jerusalema da uđu u Stari grad i stignu do kapija Al-Akse.

Policija je preko zvučnika objavila da je kapija iz pravca Damaska ​​zatvorena do dva sata poslije podne te je podigla željezne barijere. Također je zabranila prisustvo na njenim stepenicama i otjerala Palestince koji su tu sjedili čekajući da im otvore vrata.

Na svojim stranicama sljedbenici hramova su se hvalili objavljivanjem snimka doseljenika koji upada u džamiju i podiže izraelsku zastavu ispred zapadne kapije te kako zajedno sa drugima pjeva izraelsku himnu.

Iako je ovaj prijestup ranije nailazio na burnu reakciju policije, dvojica policajaca su samo prišla doseljeniku i zatražila od njega da spusti zastavu, što je ovaj ignorirao.

Važno je napomenuti da sljedbenici hramova i njihove vođe svakodnevno čine prijestupe u dvorištu džamije Al-Aksa i kod njenih kapija, a eskalirali su od početka bitke Potop al-Aksa 7. oktobra prošle godine.

Iskoristili su zaokupljenost svijeta razornim ratom u Pojasu Gaze i pod zaštitom policije čine prijestupe koji ne bi bili mogući uz prisustvo vjernika u džamiji, protiv kojeg se okupacijska policija bori svim sredstvima od kako je izbio rat.

Izvor: Al Jazeera