Njemačka uhapsila dvojicu zbog planiranja navodnih sabotaža za Rusiju

Vlasti su pretražile domove i radna mjesta dvojice osumnjičenika koji su optuženi da rade za stranu tajnu službu, navodi se u saopćenju Ureda tužitelja.

Prema pisanju magazina Spiegel, objekti su uključivali vojnu bazu Grafenwoehr u južnoj državi Bavarskoj gdje ukrajinski vojnici prolaze obuku za korištenje američkih tenkova Abrams (REUTERS/Michael Dalder)

Dvojica njemačko-ruskih državljana uhapšena su u Njemačkoj zbog navodnog planiranja napada sabotiranja, uključujući i američke vojne objekte, s ciljem potkopavanja vojne podrške Ukrajini, rekli su njemački tužitelji u četvrtak, prenosi agencija Reuters.

Vlasti su pretražile domove i radna mjesta dvojice osumnjičenika koji su optuženi da rade za stranu tajnu službu, navodi se u saopćenju Ureda tužitelja.

Jedan od osumnjičenika, identificiran kao Dieter S., od oktobra 2023. razgovarao je o mogućim zavjerama s osobom povezanom s ruskom tajnom službom, dodaje se u saopćenju.

Dieter S. je bio spreman izvesti bombaške i druge napade na vojne objekte, uključujući one kojima upravljaju američke snage.

Potkopavanje podrške Ukrajini

Prema pisanju magazina Spiegel, objekti su uključivali vojnu bazu Grafenwoehr u južnoj državi Bavarskoj gdje ukrajinski vojnici prolaze obuku za korištenje američkih tenkova Abrams.

Ruska ambasada u Berlinu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, navodi Reuters.

“Akcije su bile posebno namijenjene potkopavanju vojne podrške koju je Njemačka pružila Ukrajini protiv ruskog agresorskog rata”, navodi se u izjavi njemačkih tužitelja.

Izvor: Agencije