Šefovi diplomatija zemalja G7 sastaju se u Italiji

Nastavak eskalacije napetosti između Izraela i Irana te ratovi u Gazi i Ukrajini dominirat će dnevnim redom sastanka ministara iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Kanade i Japana.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 predvođeni domaćinom Antoniom Tajanijem brodom su iz Napolija prevezeni na otok Capri (EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO/ANSA)

Ministri vanjskih poslova zemalja grupe G7 okupili su se u srijedu na italijanskom otoku Capriju na trodnevnim razgovorima koji su zasjenjeni očekivanjem izraelske odmazde Iranu za nedavne napade projektilima i dronovima, piše Reuters, prenosi Hina.

Nastavak eskalacije napetosti između Izraela i Irana te ratovi u Gazi i Ukrajini dominirat će dnevnim redom sastanka ministara iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Kanade i Japana.

Italija, koja trenutno presjedava grupom G7, zalaže se za prekid vatre u Gazi i deeskalaciju napetosti na Bliskom istoku, ali čini se da će Izrael vrlo vjerovatno uzvratiti na napade Irana, uprkos pozivima Zapada da ostane suzdržan.

“U pozadini velikih međunarodnih napetosti, zadatak G7 pod italijanskim vodstvom je raditi na postizanju mira”, saopćio je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Zemlje grupe G7 obećale su podršku Izraelu nakon napada Irana, koji je bio odgovor na, prema Teheranu, izraelski zračni napad na kompleks iranske ambasade u Damasku 1. aprila, u kojem su ubijena dva generala i nekoliko drugih iranskih oficira.

SAD je objavio u utorak da idućih dana planira nametnuti nove sankcije Teheranu za program projektila i dronova i da očekuje da će njegovi saveznici slijediti taj primjer. Tajani je rekao Reutersu ove sedmice da bi se sankcije mogle fokusirati samo na pojedince.

Izrael i njegovi saveznici uglavnom su oborili iranske projektile i dronove lansirane u subotu. Nije bilo mrtvih. Međutim, Izrael kaže da mora uzvratiti kako bi očuvao kredibilitet svojih sredstava odvraćanja. Iran kaže da zasad smatra da je to pitanje zaključeno, ali da će ponovno uzvratiti ako i Izrael to učini.

Brojne teme na dnevnom redu

I ruska invazija na Ukrajinu bit će među glavnim temama na Capriju, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trebali bi se pridružiti razgovorima u četvrtak.

Njemačka je saopćila u srijedu da će ministri G7 raspravljati o tome kako poslati više protuzračne odbrane Ukrajini dok se Kijev suočava sa sve većim pritiskom nemilosrdnih ruskih zračnih napada na njegovu energetsku infrastrukturu.

Još jedno ključno pitanje bit će kako iskoristiti otprilike 300 milijardi dolara vrijednosti zaplijenjene ruske imovine na Zapadu za pomoć Ukrajini, u situaciji kada neke članice Evropske unije oklijevaju oko zakonitosti takvog poteza.

Uvodna sjednica u srijedu navečer bit će fokusirana na Gazu i Iran, a situacija u Crvenom moru bit će pod povećalom u četvrtak ujutro. Prije nego što se usmjere na Ukrajinu, ministri će razmotriti načine jačanja veza s Afrikom.

Ministri G7 raspravljat će o stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji, najavila je Italija. Raspravljat će i o infrastrukturnoj povezanosti, kibernetičkoj sigurnosti, umjetnoj inteligenciji i borbi protiv lažnih vijesti.

Izvor: Agencije