Izraelski analitičari: Četiri opcije za odgovor na iranski napad

Israel Ziv, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, kaže da bi stvari s Iranom mogle potrajati godinama, prije nego što se prizna da je to strateška greška.

Pojedini analitičari preferiraju držanje svih opcija otvorenim (Amir Cohen/Reuters)

Izraelski mediji posvetili su dosta prostora razgovorima o očekivanom izraelskom odgovoru na nedavni napad Irana dronovima i projektilima, dok su mišljenja analitičara i bivših vojnih komandanata podijeljena oko načina, vremena i mjesta takvog odgovora.

Neki od njih smatraju da pokretanje izraelskog napada samo da bi se odgovorilo “nije vrijedno toga, jer ne treba otvarati novi borbeni front koji Izraelu uopće nije potreban”. Drugi, pak, smatraju da Izrael ima dva otvorena fronta i da nije ispravno otvarati novi front koji bi bio složeniji i skuplji.

Izraelski kanal Kan 11 prenosi riječi vojnog analitičara koji smatra da se prilikom izraelskog odgovora trebaju uzeti u obzir određena ograničenja, poput potrebe za koordinacijom sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraelski kanal pojašnjava da je jedno od tih ograničenja spriječiti uvlačenje u totalni regionalni rat na Bliskom istoku, stoga zaključuje da odgovor mora biti vrlo ograničen i izveden na takav način da se spriječi i obuzda odgovor Iran.

Četiri opcije za odgovor

S druge strane, Noam Amir, vojni analitičar izraelskog lista Makor Rishon, rekao je da postoje četiri opcije kada je riječ o obliku i razmjerima izraelskog odgovora te njegovim ciljevima. Ističe da je prva opcija napad velikih razmjera na strateške objekte, ali je isključio mogućnost da će Izrael napasti iranska nuklearna ili naftna postrojenja.

Druga opcija je “ograničeni” napad, kao što je napad na jednu ili sve iranske fabrike raketa ili skladišta, “kako bi se naplatila visoka cijena lokacijama koje je Iran koristio”, kaže Noam Amir.

Treća opcija, smatra vojni analitičar, odnosi se na napad koji ne bi prerastao u rat, odnosno pokretanje intenzivnog i efikasnog napada, ali bez preuzimanja odgovornosti za njega.

Četvrta opcija je izvođenje atentata na nekog od visokorangiranih komandanta Iranske revolucionarne garde ili nekog od istaknutih vođa u organizacijama koje su povezane s Iranom.

‘Sve opcije otvorene’

Sa svoje strane, Israel Ziv, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, postavlja pitanje je li vrijedno otvoriti front s Iranom, koji je opisao kao ”najsloženiji, najskuplji i najdugotrajniji”.

Dodaje da bi stvari s Iranom mogle potrajati godinama, prije nego što se prizna da je to strateška greška.

Ziv, u svojim izjavama za izraelski Channel 12, navodi da ”treba ostaviti sve opcije otvorene. Iranci bi mogli ponoviti ovu grešku, a tada bismo, kroz istu ovu koaliciju, mogli preći sa odbrane na napad radi nečega što je vrijedno toga.

Uništavanje iranskog nuklearnog programa i naftnih postrojenja koja predstavljaju izvor iranskih finansijskih prihoda je nešto zbog čega bi vrijedilo pokrenuti takav napad”.

Izvor: Al Jazeera