Šefa IAEA brine mogući napad Izraela na iranske nuklearne pogone

Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda.

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu (REUTERS/ Leonhard Foeger)

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi rekao je kako je zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, ali i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na Ambasadu Irana u Damasku, u kojem je ubijen i visoki zvaničnik Iranske revolucionarne garde.

Međunarodna zajednica, zabrinuta zbog moguće eskalacije na Bliskom Istoku, poziva na smirivanje situacije.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja „iz sigurnosnih razloga”. Ona su ponovno otvorena u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e „dok se situacija u potpunosti ne smiri”.

Ekstremna suzdržanost

„Nastavit ćemo sutra (u utorak)”, kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.

Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je „uvijek zabrinut zbog te mogućnosti”, pa pozvao na „ekstremnu suzdržanost”.

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države.

Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, ali zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.

Izvor: Agencije