Njemački kancelar Scholz stigao u Kinu

Dok zapadni saveznici jačaju pritisak na Peking, očekuje se da će Scholz naglasiti da je Njemačka i dalje predana poslovanju s drugom najvećom svjetskom ekonomijom.

Scholzovi prijateljski potezi prema Kini riskiraju izazivanje bijesa Washingtona i partnera iz EU-a (Andreas Rinke/Reuters) (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u nedjelju u Kinu, započevši putovanje u kojem se suočava s izazovima političkog balansiranja dok namjerava ojačati ekonomske veze s najvećim njemačkim trgovinskim partnerom.

Scholz je sletio u jugozapadni megagrad Čongking u nedjelju ujutro, objavila je kineska državna televizija CCTV, u pratnji velike delegacije ministara i poslovnih čelnika.

Dok zapadni saveznici jačaju pritisak na Peking, očekuje se da će Scholz naglasiti da je Njemačka i dalje predana poslovanju s drugom najvećom svjetskom ekonomijom i odbija pozive SAD-a na “odvajanje”, piše AFP, prenosi Hina.

Scholzovi prijateljski potezi prema Kini riskiraju izazivanje bijesa Washingtona i partnera iz EU-a, koji se protive velikim subvencijama Pekinga za industriju.

“Kina ostaje doista važan ekonomski partner”, rekao je Scholz novinarima u petak, dodajući da će pokušati izjednačiti uslove za njemačke kompanije u Kini.

‘Peking ima mogućnost izvršiti utjecaj na Rusiju’

Na geopolitičkom planu, Scholz će takođe iskoristiti posjeti kako bi uvjerio kineskog predsjednika Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj kako bi obuzdao ruskog kolegu Vladimira Putina i pomogao da se okonča rat u Ukrajini.

“S obzirom na bliske odnose između Kine i Rusije, Peking ima mogućnost izvršiti utjecaj na Rusiju”, rekao je izvor iz njemačke vlade u Berlinu.

Trodnevna turneja kroz Čongking, Šangaj i Peking drugo je Scholzovo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost.

Njegova prva posjeta u novembru 2022. bila je pomno praćena, jer je došao brzo nakon što je Xi ojačao svoju vlast, i označio je prvu postpandemijsku posjetu čelnika G7 Kini.

Tada pogođeni bolnim prekidima opskrbnih lanaca tokom zdravstvene krize, kao i kineskim odbijanjem da se distancira od Rusije uprkos invaziji Moskve na Ukrajinu, zapadni saveznici su se trudili smanjiti svoje oslanjanje na Peking.

Kina vitalno tržište za Njemačku

Scholzova posjeta dolazi u trenutku kada se mnogi zapadni saveznici Njemačke sukobljavaju s Kinom oko niza trgovinskih pitanja.

U Briselu je u toku niz istraga o državnoj pomoći za kineske solarne ploče, električne automobile i vjetroturbine.

Sjedinjene Američke Države trenutno istražuju rizike koje kineska tehnologija u automobilima predstavlja za američku nacionalnu sigurnost.

Uz napetosti oko Tajvana, američki predsjednik Joe Biden ove je sedmice obećao odbranu Japanu i Filipinima, dok je ponašanje Pekinga u Južnom kineskom moru opisao kao “opasno i agresivno”.

Dva dana prije svojeg posjete, Scholz je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, čiji je ured rekao da su se čelnici “koordinisali kako bi odbranili rebalans evropsko-kineskih trgovinskih odnosa”.

Ali Kina je vitalno tržište za Njemačku, gdje mnoga radna mjesta direktno ovise o potražnji azijskog diva.

I jednoj i drugoj ekonomiji takođe je prijeko potreban poticaj.

Njemačka ekonomija prošle godine je pala za 0,3 posto, pogođena inflacijom i visokim kamatama, a za ovu godinu ministarstvo privrede očekuje tek slabašan rast od 0,2 posto.

Peking je za ovu godinu postavio ciljni godišnji rast BDP-a od oko pet posto, ali je izvoz prošlog mjeseca pao više nego što se očekivalo.

‘Pozicija snage’

Njemački zastupnici i analitičari pozvali su Scholza da zauzme čvrst stav.

Deborah Duering iz Zelene stranke upozorila je Scholza da Kinu ne gleda samo kao ekonomsku priliku.

“Oni koji ignorišu dugoročne rizike radi kratkoročnih profita rizikuju ponavljanje pogrešaka iz prošlosti, pogrešne ruske politike”, rekla je Duering, govoreći o ovisnosti o Moskvi u prošlosti zbog opskrbe jeftinom energijom.

Max Zenglein iz Instituta Mercator za kineske studije rekao je da Njemačka ne bi trebala oklijevati da bude asertivnija.

“Budući da se zemlje poput SAD-a i Japana mnogo oštrije pozicioniraju protiv Kine, Njemačka ima važnu ulogu”, rekao je, dodajući da je Njemačka “u poziciji snage”.

Izvor: Agencije