Bivši američki diplomata koji je špijunirao za Kubu osuđen na 15 godina zatvora

Victor Manuel Rocha je priznao krivicu po dvije optužbe, uključujući i djelovanje u svojstvu protuzakonitog stranog agenta.

Victor Manuel Rocha tokom sastanka sa tajnim agentom FBI-a koji se predstavio kao predstavnik vanjske obavještajne službe Kube (Ministarstvo pravde SAD-a / AP)

Bivši američki diplomata Victor Manuel Rocha osuđen je na 15 godina zatvora nakon što je priznao da je djelovao kao agent Kube u slučaju koji je Ministarstvo pravosuđa nazvalo jednim od najdalekosežnijih i najdugotrajnijih infiltracija u visoke nivoe američke vlasti.

Prema američkim tužiocima, Rocha je potajno podržavao vladajuću Komunističku partiju Kube i pomagao u prikupljanju obavještajnih podataka protiv Washingtona više od četiri decenije, uključujući i tokom 20-godišnje karijere u State Departmentu.

“Današnjim priznanjem krivnje okončano je više od četiri decenije izdaje i prevare gospodina Roche”, rekao je David Newman, viši dužnosnik za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, tokom konferencije za novinare u Miamiju, prenosi Reuters.

“Većinu svog života gospodin Rocha je živio u laži”.

Rocha je uhapšen u decembru 2023. u svom domu u Miamiju pod optužbama da je sudjelovao u “tajnim aktivnostima” za Kubu najmanje od 1981. kada je započeo svoju karijeru kao američki diplomata.

Priznao krivicu

Priznao je krivicu po dvije optužbe, uključujući i djelovanje u svojstvu protuzakonitog stranog agenta.

Rocha je priznao da je decenijama radio za Kubu i pohvalio se svojom sposobnošću da izbjegne otkrivanje ne sluteći da to govori na nizu sastanaka 2022. i 2023. s tajnim agentom FBI-a koji se predstavio kao predstavnik vanjske obavještajne službe Kube, prema krivičnoj prijavi podnesenoj na saveznom sudu u Miamiju.

“Ono što smo učinili…ogromno je. Više od grand slama”, rekao je Rocha tajnom agentu, navedeno je u tužbi.

Rocha je pristao priznati krivicu u sklopu dogovora sa saveznim tužiteljima koji od njega zahtijeva da otkrije detalje svojih interakcija s kubanskom obavještajnom službom.

Ali američki dužnosnici rekli su da možda nikada neće saznati puni opseg Rochine saradnje s Havanom.

Rocha je tražio položaje koji bi mu omogućili pristup osjetljivim informacijama i utjecaj na američku vanjsku politiku, prema tužiteljima.

Izvor: Agencije