‘Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom’

Izraelski list Haaretz navodi da istina koja se mora jasno reći jeste da je Izrael poražen.

Kolumnista Owen Jones je u članku u britanskom listu The Guardian rekao da se Izrael suočava sa velikim strateškim porazom (Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)

Međunarodne novine fokusirane su na reperkusije tekućeg izraelskog rata u Pojasu Gaze i neuspjeh Tel Aviva da postigne svoje deklarirane ciljeve uprkos ulasku rata u sedmi mjesec, uz mogućnost izbijanja još jednog rata u svjetlu iranske prijetnje da će odgovoriti na izraelsko bombardovanje njegovog konzulata u Siriji.

U tom kontekstu, kolumnista Owen Jones je u članku u britanskom listu The Guardian rekao da se Izrael suočava sa velikim strateškim porazom vezanim za svoju reputaciju koja je narušena čak i među najvećim zagovornicima njegove sigurnosti.

Dodao je da neće proći dugo vremena, a prijatelji Izraela iz zemalja njegovih zapadnih saveznika će promijeniti svoj odnos prema njemu, napominjući da je rat u Gazi manifestacija pada Zapada, koji sada žanje plodove svoje arogancije.

‘Poraz Izraela’

Zauzvrat, izraelski list Haaretz navodi da istina koja se mora jasno reći jeste da je Izrael poražen.

“Ciljevi rata neće biti postignuti, a proces oslobađanja talaca (zarobljenika) neće uspjeti i pored vojnog pritiska.”

Istakao je da će sigurnost Izraela i dalje biti ugrožena, a da će on ostati izopćenik na međunarodnoj sceni, te da za njega nema diplomatskog izlaza nakon oružanog napada na Pojas Gaze, dodajući: “Bolje je da Izraelci što prije shvate ovu činjenicu, prihvate je i počnu izvlačiti pouke iz nje, radi vlastite budućnosti.”

Britanski list The Independent dotaknuo se izjava direktorice američke Agencije za međunarodni razvoj Samanthe Power u kojima je ona potvrdila da je glad već raširena u Pojasu Gaze, uz napomenu da je ona prvi američki zvaničnik koji je to eksplicitno priznao.

Također je navedeno da je Power bila predmetom brojnih kritika zbog toga što je javno govorila protiv američke podrške ratu u Gazi, a izvještaji agencije u kojima se upozorava na posljedice složene situacije u Gazi naišli su na protivljenje službenika američkog State Departmenta.

‘Crvena linija’

Američki list The New York Times je citirao istraživača Međunarodne krizne grupe koji je rekao da se čini da birani trenutak napada na sinove Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora Hamas, predstavlja izraelski pokušaj opstruiranja pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

U izvještaju se citira i kolega sa Instituta Chatham House koji je rekao da bi “cilj napada mogao biti smirivanje Izraelaca nakon šest mjeseci rata, kao i pritisak na Hamas da pruži ustupke u pregovorima u vezi sa taocima (zarobljenicima)”.

Što se tiče francuskog lista Le Monde, on je u članku rekao da Iran, Hezbollah, Sjedinjene Američke Države, pa čak i Izrael ne žele rat, ali je mogućnost da će rat u Pojasu Gaze izazvati još jedan rat vrlo realna.

“Sve dok traje tragedija u Pojasu Gaze, svaki dan će se povećavati rizik od novog sukoba na Bliskom istoku”, dodao je.

List se pita koliko će još trajati predratna faza između Irana i Izraela, dodajući da je izraelski udar na iranski konzulat u Damasku bio prelazak crvene linije u njihovoj međusobnoj konfrontaciji.

Izvor: Al Jazeera