Izrael prve iranske dronove očekuje za dva sata

Iranska revolucionarna garda tvrdi da je lansirala i krstareće projektile na Izrael, kojima treba manje vremena da dođu do Izraela.

Izraelski izvor je za novine Haaretz rekao da su mete vjerovatno izraelski vojni objekti (Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)

Prvi iranski napadački dronovi stići će do Izraela za nešto više od dva sata, odnosno, nešto poslije 1:30 po srednjoevropskom vremenu, procjenjuju izraelski dužnosnici odbrane.

Izrael je ranije objavio da će zatvoriti svoj zračni prostor, dok su njegov odbrambene snage zaključile da je Iran već lansirao od sto do 150 bespilotnih letjelica prema Izraelu.

Osim toga, Iranska revolucionarna garda tvrdi da je lansirala i krstareće projektile na Izrael, kojima treba manje vremena da dođu do Izraela.

Aktivirano GPS ometanje

Izrelske snage su aktivirale GPS ometanje kako bi onesposobile iranske dronove, a uslugu Izraelu mogao bi napraviti i Jordan, koji je objavio da je njegova protivzračna odbrana spremna oboriti bilo kakan iranski dron ili avion koji naruši njegov zračni prostor.

Izraelski izvor je za novine Haaretz rekao da su mete vjerovatno izraelski vojni objekti.

Za to vrijeme, izraelski sigurnosni zvaničnici sastaju se u jeku novonastale situacije, dok izraelska vojska pojačava smjernice za hitne slučajeve, zabranjuje obrazovne aktivnosti i velika okupljanja.

Izvor: Al Jazeera