Bijela kuća: SAD će podržati odbranu Izraela

Bijela kuća procjenjuje da će se iranski napad vjerovatno odvijati nekoliko sati.

Biden je skratio vikend putovanje u Delaware jer su rasli strahovi od napada (Kevin Lamarque / Reuters)

SAD je obećao podržati odbranu Izraela od napada iranskih dronova, a predsjednik Joe Biden vodio je krizne razgovore sa svojim najvišim timom za nacionalnu sigurnost.

Biden je skratio vikend putovanje u Delaware jer je rastao strah od napada.

Vijesti o tome pojavile su se dok je predsjednik još uvijek bio u svom helikopteru na povratku u Washington.

Bijela kuća je objavila da je “Iran počeo zračni napad na Izrael” i da će se “vjerovatno odvijati nekoliko sati”, prenio je AFP.

“Predsjednik Biden je jasan – naša podrška sigurnosti Izraela je čvrsta”, izjavila je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost. “SAD će stajati uz narod Izraela i pomoći njihovu odbranu od prijetnji iz Irana.”

Biden je bio redovno obavještavan i njegov tim bio je u “stalnoj komunikaciji” s Izraelcima i drugim saveznicima, kaže Watson.

Biden bez komentara

Biden se trebao sastati u strogo osiguranoj sobi Bijele kuće sa svojim najvišim dužnosnicima, uključujući ministra odbrane Lloyda Austina, državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Billa Burnsa, dodala je Bijela kuća.

Iran je obećao odmazdu nakon što je u navodnom izraelskom napadu 1. aprila sravnjena zgrada iranskog konzulata u Damasku, ubivši sedam pripadnika elitne Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Američki predsjednik nije dao komentar novinarima koji su ga čekali dok se ukrcavao u svoj helikopter Marine One u Rehoboth Beachu kako bi se vratio u Washington. Nakon dolaska, Biden je otišao direktno u Ovalni ured.

Biden je stigao u Rehoboth manje od 24 sata ranije, nedugo nakon što je upozorio Iran da ne napada Izrael, ali je i dodao da očekuje napad prije, nego kasnije.

Ministar odbrane Austin također je ranije razgovarao sa svojim izraelskim kolegom i “jasno dao do znanja da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih saveznika”, saopćio je Pentagon.

Izvor: Agencije