SAD pooštrio prodaju vatrenog oružja

Broj djece ubijene oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je rekord 2021, dok je broj masovnih pucnjava porastao posljednjih godina.

Procjenjuje se da je 23.000 pojedinaca angažirano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u SAD-u, a uredba će utjecati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje (REUTERS/Kate Munsch)

Uredba koja zahtijeva od prodavača oružja da dobiju savezne licence i obave pozadinsku provjeru kupaca nezavisno od toga u kom dijelu Sjedinjenih Američkih Država prodaju oružje uskoro će stupiti na snagu, saopštilo je Američko ministarstvo pravde.

Ta uredba podrazumijeva da će se oni koji prodaju oružje na izložbama oružja i na internetu suočiti sa istim zahtjevima kao i prodavnice oružja kada je riječ o pozadinskoj provjeri potencijalnih kupaca, javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

Kako je rekao zvaničnik Bijele kuće, procjenjuje se da je 23.000 pojedinaca angažirano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama, a uredba će utjecati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje.

Broj djece ubijene oružjem u SAD-u dostigao je rekord 2021, dok je broj masovnih pucnjava porastao posljednjih godina, a u SAD-u je stopa smrti od vatrenog oružja mnogo veća nego u drugim razvijenim državama.

“Prema ovoj uredbi, neće biti važno prodaje li se oružje na internetu, na izložbi oružja ili u maloprodajnom objektu. Ako prodajete oružje pretežno da biste zaradili profit, morate biti licencirani i morate izvršiti pozadinsku provjeru”, rekao je ministar pravde Merrick Garland.

Ograničenje uredbe

Iako će povećati broj pozadinskih provjera, uredba ne važi univerzalno i određeni transferi vatrenog oružja, uključujući one među članovima porodice i dalje će biti dozvoljeni bez provjere.

Američki zakonodavci usvojili su savezni zakon o reformi oružja u junu 2022, nakon niza masovnih pucnjava, a nekoliko dana nakon odluke Vrhovnog suda kojom su proširena prava vlasnika vatrenog oružja.

U martu 2023. predsjednik Joe Biden je izdao izvršnu naredbu usmjerenu na proširenje pozadinskih provjera za kupovinu oružja i pozvao Kongres da preduzme dodatne mjere za smanjenje oružanog nasilja.

Kako navodi Reuters, očekuje se da će grupe koje zagovaraju pravo na oružje podnijeti sudsku žalbu na uredbu, dok će republikanci u Kongresu biti protiv stupanja na snagu te odluke Ministarstva pravde.

Izvor: Agencije