Haaretz dovodi u sumnju tvrdnje vojske u slučaju ubistva Haniyehovih sinova i unučadi

Izraelski list Haaretz pojašnjava da Haniyehovi sinovi nisu identificirani kao misteriozne ličnosti, niti napad i atentat ukazuju na dubok obavještajni prodor Izraela unutar pokreta.

Sahrana sinova i unuka Ismaila Haniyeha, koji su jučer ubijeni u izraelskom bombardovanju (Al Jazeera)

U svom broju objavljenom u četvrtak, list Haaretz dovodi u pitanje tvrdnje izraelske vojske da su sinovi šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha, koje je Izrael ubio, imali plan izvršenja napada.

List naglašava da u ovu tvrdnju neće povjerovati Palestinci, čak ni oni koji se protive Hamasu, jer su djeca ubijenih u tom trenutku bila s njima.

U srijedu je izraelska vojska objavila da je izvršila atentat na tri Haniyehova sina, Mohammeda, Hazema i Amira, kao i njegove unuke, Khaleda, Amala i Razana, u zračnom napadu kojim je gađan kamp Shati u sjevernom Pojasu Gaze, tvrdivši da su ubijeni bili pripadnici brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

‘Gubitak ravnoteže’

List je ocijenio da se atentat na sinove i unuke Ismaila Haniyeha u palestinskoj svijesti općenito, a posebno u Pojasu Gaze, vidi kao čin osvete i frustracije Izraela, a ne kao “uspješna” vojna operacija izraelske vojske koja bi mogla imati negativne efekte na Hamas razjedinjavanjem njegovog tkiva, izazivanjem šoka i gubitkom ravnoteže u njegovom nastupu.

Izraelski list pojašnjava da Haniyehovi sinovi nisu identificirani kao misteriozne ličnosti, niti napad i atentat ukazuju na dubok obavještajni prodor Izraela unutar pokreta. Ovaj atentat će, smatra list, samo ojačati Haniyehovu poziciju u vođstvu Hamasa i palestinskom narodu.

List je podsjetio na huškačku kampanju protiv lidera Hamasa i njihove djece, posebno Haniyeha i njegove djece, s ciljem da se posije razdor i zabije klin između vođstva Hamasa i palestinskog naroda. Širen je narativ kako djeca vođa Hamasa žive u palačama i luksuznim hotelima u inostranstvu, dok Palestinci u Pojasu Gaze trpe razaranja i ubijanja.

List je istakao da su se lideri Hamasa izvan Pojasa Gaze predvođeni Haniyehom, od izbijanja izraelskog rata i sa porastom razaranja i ubijanja u Gazi, suočavali s internim kritikama zbog toga što žive luksuznim životom u Kataru, dok se ljudi u Gazi suočavaju sa izraelskom mašinerijom uništavanja. Čak šta više, bili su optuživani da su na početku rata pokušavali prokrijumčariti svoje najbliže preko prijelaza Rafah, kako su tvrdili Izraelci.

Ono što je obesmislilo izraelske optužbe i huškanja protiv lidera Hamasa i njihovih porodica u inostranstvu, kako ističe list, jeste Haniyehova poruka u kojoj je naglasio da su njegovi sinovi dio palestinskog naroda, te da je Hamas narodni pokret.

Prema njegovim riječima, svako ubistvo, uključujući i atentat na visoke zvaničnike organizacije, može se u Izraelu smatrati obavještajnim i taktičkim dostignućem, ali to, zaista, ne predstavlja nikakvu stratešku promjenu, niti će dovesti do promjene u pregovaračkim pozicijama.

Protivljenje Izraela

I ne samo to, list smatra da bi to moglo stvoriti još veće poteškoće u pregovorima i primorati strane da izgube dodatne sate, dane i sedmice u diskusijama u kojima će Hamas tražiti garancije da će se spriječiti izraelski napadi i ubistva vođa i članova Hamasa i njihovih porodica u Pojasu Gaze i izvan njega. Međutim, list ocjenjuje da je teško da će Izrael pristati na takvu stavku u sporazumu u dogledno vrijeme, te će se zbog toga pregovori i dalje odlagati.

U konačnici, ipak postaje jasno da je Haniyeh izgubio tri svoja sina i troje unučadi, ali je stekao popularnost, simpatije i podršku u Palestini, pa čak i širom svijeta.

Uprkos gubicima i direktnom atentatu na članove porodice šefa Politbiroa, list navodi da “atentat neće nužno naštetiti pregovorima o sporazumu o taocima s Izraelom ako se postigne stvarni napredak u spornim pitanjima, a Izrael se podvrgne da da svoj pristanak ili se postigne nagodba prihvatljiva za obje strane”.

List ocjenjuje da Haniyeh i njegove kolege neće moći odbiti sporazum samo zbog atentata i štete nanesene njegovoj djeci i unucima.

Ako bi Haniyeh to učinio, što list, ipak, isključuje, “morao bi objasniti zašto se šanse za prekid vatre, dostava humanitarne pomoći i povratak raseljenih u svoje domove potkopavaju zbog štete nanesene njegovoj djeci i unucima, i zašto je ta nanesena mu šteta teža od pogibije 33.000 stanovnika Pojasa Gaze od početka izbijanja rata.”

List je na kraju zaključio: “Ubistvom šest Hanijehovih sinova i unuka, Izrael je možda dobio još jednu privremenu osvetu, ali se udaljio od svojih ciljeva, prvenstveno oslobađanja svoja 133 zatočenika u Pojasu Gaze.”

Izvor: Al Jazeera