Nagli porast broja poginulih i ranjenih civila u Ukrajini

Posmatračka misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava potvrdila je smrt ili ranjavanje najmanje 604 civila u Ukrajini tokom marta, što je povećanje od 20 posto u odnosu na februar.

Među stradalima je najmanje 57 djece ubijene ili ranjene u martu, što je dvostruko više nego u februaru (Vitalii Hnidyi / Reuters)

Posmatrači Ujedinjenih naroda zabilježili su nagli porast civilnih žrtava u Ukrajini prošlog mjeseca uslijed pojačanih napada ruskih snaga, objavio je UN-ov Ured za ljudska prava.

Među stradalima je najmanje 57 djece ubijene ili ranjene u martu, što je dvostruko više nego u februaru, prenosi Hina.

Posmatračka misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava potvrdila je najmanje 604 civila ubijena ili povrijeđena u Ukrajini u martu, što je povećanje od 20 posto u odnosu na februar.

“Povećanje civilnih žrtava u martu uglavnom je rezultat napada ruskih oružanih snaga korištenjem raketa i eksplozivnih dronova širom Ukrajine i povećanih zračnih bombardiranja blizu linije fronta”, objavio je Ured za ljudska prava.

Teški napadi

Misija je otkrila da se većina civilnih žrtava, odnosno 93,5 posto, kao i većina štete na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i kritičnoj infrastrukturi dogodila u područjima pod kontrolom vlade.

Ukrajina je pretrpjela posebno teške napade prošlog mjeseca, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi zemlja mogla ostati bez raketa za protuzračnu odbranu ako Rusija nastavi svoju intenzivnu kampanju dalekometnog bombardiranja.

Prema njegovim riječima, Rusija je samo u martu ispalila preko 3.000 navođenih avionskih bombi, 600 dronova i 400 raketa na Ukrajinu.

Izvor: Agencije