The Guardian: Izrael se mora suočiti s onim čega se boji, a to je uspostava palestinske države

Izrael, s obzirom na to da je podijeljen, traumatiziran, loše vođen i izoliran, uništava samog sebe, zajedno sa svojim povijesnim, ideološkim i demokratskim kapacitetima, piše The Guardian.

Vojni glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, Abu Ubaida (desno) i Netanyahu (Al Jazeera)

Kolumnista Simon Tisdall, vanjskopolitički analitičar u britanskom listu The Observer, u svom tekstu u novinama navodi da se Izrael, koji je izoliran u inozemstvu, a kod kuće rastrgan, mora suočiti s budućnošću od koje strahuje, a to je uspostava palestinske države.

Autor počinje svoj članak time da postoji dubok osjećaj da se stvari raspadaju, a negativne posljedice su prisutne posvuda u svijetu. Naveo je mnoge primjere za to, poput rutinskog kršenja Povelje UN-a i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, posebno o Gazi. Ignoriraju se ratni zločini u Ukrajini, Mijanmaru i Sudanu, šalju ubice u inozemstvo kako bi eliminirale političke protivnike, a neobjavljeni cyber-rat ne poznaje granice.

Nestabilnost je izraženija na Bliskom Istoku

Međutim, kaže da je nestabilnost izraženija na Bliskom Istoku, naročito nakon Potopa Al-Aksa. Razmjeri zločina su alarmantni, kao i nekažnjivost s kojom su se susreli. Naredbe Međunarodnog suda pravde da se spriječi glad u Gazi ostale su samo puke riječi.

Tisdall je nastavio oslikavati raspad kojem Bliski Istok svjedoči, rekavši da je odnos Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji je regionalni kamen temeljac, došao do prijelomne tačke. Citirao je riječi analitičara koji kažu da je spor između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena nepopravljiv.

Netanyahu bi mogao izazvati eskalaciju rata u regiji

Dodaje da kriza Izraelu predstavlja egzistencijalnu prijetnju, dok se Netanyahu i njegovi saveznici, “antidemokratski ekstremisti i krajnje desne doseljeničke grupe”, pretvaraju u pobunjenike. Predviđa da bi Netanyahu mogao izazvati eskalaciju rata u regiji, ako su u pravu njegovi kritičari koji kažu da to čini radi ostvarivanja svojih ličnih interesa.

Tisdall na kraju zaključuje da Izrael, s obzirom na to da je podijeljen, traumatiziran, loše vođen i izoliran, uništava samog sebe, zajedno sa svojim povijesnim, ideološkim i demokratskim kapacitetima. Prema tome, ponovno uspostavljanje vjerodostojnog pregovaračkog procesa s jasnim i međunarodno prihvaćenim ciljem koji se ogleda u postojanju dvije države koje će koegzistirati jedna pored druge mogao bi biti najbolji i jedini način da se Izrael spasi od samog sebe. To bi, također, mogla biti najveća nada za spas zajednice naroda od daljnjeg srozavanja u bezakonje i za ponovnu izgradnju globalnog povjerenja.

Izvor: Agencije