Plan SAD-a o izgradnji luke za dostavu pomoći Gazi je ‘odvraćanje pažnje’

Plan je kritiziran kao pokušaj ‘odvraćanja pažnje’ od rastuće gladi u Gazi dok Izrael nastavlja opstruirati operacije pomoći.

Palestinska djeca primaju obroke kuhane hrane u sklopu volonterske inicijative mladih u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, 5. marta 2024. godine, usred široko rasprostranjene gladi na opkoljenoj teritoriji [Mohammed Abed/AFP]

Plan Sjedinjenih Američkih Država za izgradnju privremene luke na obali Gaze kako bi se pospješila isporuka humanitarne pomoći unutar Pojasa, kritiziran je kao pokušaj da se skrene pažnja sa stotina hiljada izgladnjelih Palestinaca i izraelske kontinuirane blokade isporuke pomoći na ovim područjima.

Američki predsjednik Joe Biden, govoreći o stanju nacije, poručio je u četvrtak kako je naredio američkoj vojsci da predvodi hitnu misiju za postavljanje “privremenog pristaništa” u blizini mediteranske obale Gaze za prijem brodova koji prevoze hranu, vodu, lijekove i osiguravaju privremena skloništa.

Planiranje operacije, koja je u početku bila bazirana na otoku Kipru, ne predviđa raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Gazi.

“Neće biti američkih trupa na toj zemlji”, rekao je Biden.

Iako Bidenova administracija sve više kritizira Izrael zbog strogog ograničavanja ulaska humanitarne pomoći u Gazu kopnenim putem, što je i navelo Sjedinjene Američke Države da isporuče 36.000 obroka u sjevernu Gazu, ona nastavlja opskrbljivati ​​oružjem izraelsku vojsku i ostaje vjerni saveznik premijera Benjamina Netanyahua.

Biden je predočio nekoliko logističkih detalja, ali su američki zvaničnici rekli da operacija zahtijeva i do “nekoliko sedmica za planiranje i njeno izvršenje” te da uključuje prisustvo američkog vojnog osoblja na vojnim brodovima na moru, ali ne zahtijeva da osoblje izađe na obalu kako bi instaliralo pristanište ili nasip koji će omogućiti transport i humanitarnu pomoć na kopnu.

Washington bi u tom slučaju također koordinirao s izraelskom vojskom kada je riječ o sigurnosim zahtjevima u Pojasu Gaze.

Plan za luku ocijenjen kao ‘odvraćanje pažnje’

Mustafa Barghouti, glavni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, rekao je u petak za Al Jazeeru da plan izgradnje luke u Gazi “nije novost”.

Postoje velike količine pomoći koje čekaju u enklavi na granici Gaze s Egiptom, rekao je Barghouti, dodajući da “međunarodna zajednica ne čini ništa kako bi izvršila dodatni pritisak na Izrael da prekine ovu blokadu”.

Viši politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da Bidenova najava “odvraća pažnju” od stalne podrške Washingtona Izraelu.

“Takva izjava u govoru o stanju nacije više je teatralna i prožeta kroz filter sektora odnosa s javnošću, nego što je iskreni pokušaj okončanja patnje u Gazi”, mišljenja je Bishara.

Marc Owen Jones, vanredni profesor na bliskoistočnim studijama i digitalnim humanističkim naukama na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa, rekao je za Al Jazeeru da je Bidenov fokus na vanjsku politiku, a posebno na rat u Gazi tokom njegovog posljednjeg obraćanja, “u suštini pokušaj reafirmacije vlastite podrške Izraelu i nastojanje da ublaži neke od kritika koje je dobio od članova svoje stranke o odgovoru Sjedinjenih Američkih Država na ratnu situaciju u Gazi”.

Dodao je da način na koji je Biden uobličio rat “prihvatajući izraelsku tezu da je sve što rade, uključujući genocid i masovna ubistva, odgovor na 7. oktobar”, šalje jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države i dalje čvrsto stoje uz Izrael, uprkos izražavanju kritika koje se tiču nedovoljne pomoći Gazi u ovom trenutku.

Ne postoji zamjena za isporuku pomoći kopnom

Sigrid Kaag, koordinatorica Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju u Gazi, pozdravila je američke planove da omoguće pristup sa mora za isporuku pomoći Gazi.

“Istovremeno, ne mogu, a da ne ponovim – zrak i more nisu zamjena za kopno, i niko ne kaže drugačije”, kazala je Kaag novinarima u četvrtak nakon brifinga Vijeća sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik UN-ove agencije za Palestince rekao je tokom ove sedmice kako je “najlakši način da se pomoć dostavi u Pojas Gaze, zapravo korištenje postojećih prelaza kao što su Karem Abu Salem [kojeg Izrael zove Kerem Shalom] i Rafah iz pravca Egipta.”

Tamara Alrifai rekla je za Al Jazeeru da su postojeći kopneni prelazi “brži, sigurniji i ekonomičniji” od morskih ruta i pokušaja ispuštanja pomoći iz zraka.

“Zašto bismo ponovo izmišljali nešto što već postoji? Iskoristimo ono što postoji i što je i prije funkcioniralo”, poručila je Alrifai, naglašavajući da postoje “kontinuirani zahtjevi za prekidom vatre koji bi omogućio dotok humanitarne pomoći”.

Od 1967. godine Izrael ima punu kontrolu nad obalom i teritorijalnim vodama Gaze, blokirajući brodove da dođu do Pojasa.

Od 2007. godine Izrael je zatvorio gotovo sve granične prelaze u Gazi, a njegova je luka bila pod izraelskom pomorskom blokadom, što ju čini jedinom lukom na Sredozemnom moru zatvorenom za plovidbu.

Nakon što je Izrael pokrenuo svoj rat protiv enklave, dopustio je protok pomoći samo preko prelaza Karem Abu Salem i prelaza Rafah s Egiptom.

Izraelske snage također su gađale Palestince koji čekaju pomoć u hrani. Dana 29. februara, najmanje 112 Palestinaca je ubijeno, a više od 750 ranjeno nakon što su izraelske trupe otvorile vatru na stotine ljudi koji su čekali pomoć u hrani jugozapadno od grada Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije