Palestinka koja je izgubila 35 članova porodice u Gazi pozvana u Kongres na Bidenov govor

“Čast mi je pozvati dr. Entimu Salama, Palestinku na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Saint Louis i stomatologinju, da bude moj gost na govoru o stanju nacije”, napisala je predstavnica Cori Bush iz Missourija.

Američka predstavnica Cori Bush (desno) s palestinskom doktoricom Entimom Salama, čiji su članovi porodice ubijeni u Gazi (društvene mreže)

Washington – Nakon što su pojedini lideri u američkom Kongresu najavili da će pozvati 17 rođaka američkih Izraelaca koje je zarobio palestinski otpor da prisustvuju govoru predsjednika Joea Bidena o stanju nacije, zastupnica iz Demokratske stranke odlučila je pozvati palestinsku stomatologinju koja je izgubila više od 30 članova svoje porodice u agresiji na Gazu.

“Čast mi je pozvati dr. Entimu Salama, Palestinku na postdiplomskim studijama na Univerzitetu Saint Louis i stomatologinju, da bude moj gost na govoru o stanju nacije”, napisala je predstavnica Cori Bush iz Missourija na platformi X.

“Trideset i pet članova njene porodice ubijeno je u Gazi. Predsjednik Joe Biden mora čuti bolna iskustva naših građana i tražiti trenutni i trajni prekid vatre”, navela je.

U drugoj izjavi predstavnice, do koje je došla Al Jazeera, Bush – koja je članica progresivnog pokreta u Demokratskoj stranci – je kazala: “Permanentno nasilje u Gazi je međunarodna kriza i direktno pogađa ljude, od St. Louisa do Bliskog istoka, na svakom mjestu.”

“Trideset i pet članova porodice dr. Salame ubijeno je u proteklih 150 dana. Ovo je neopisiv gubitak, gubitak koji ona ne može sama podnijeti. U St. Louisu i širom zemlje postoje hiljade porodica koje su izgubile svoje voljene u zločinima nad palestinskim i izraelskim civilima”, dodala je.

Od operacije Poplava Al-Aksa, koju je palestinski otpor izveo 7. oktobra prošle godine kao odgovor na stalna izraelska kršenja palestinskih prava, Izrael vodi razorni rat u Gazi u kojem je poginulo i ranjeno više od 100.000 Palestinaca, većinom djece i žena, izazvavši neviđenu humanitarnu krizu.

Sjedinjene Američke Države pružaju veliku političku podršku Izraelu u ovom ratu, jer su u nekoliko navrata iskoristile pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi osujetile rezolucije koje pozivaju na prekid vatre, pored uspostavljanja zračnog mosta za snabdijevanje Tel Aviva hiljadama tona oružja i municije.

Washington potpiruje rat

“Sjedinjene Američke Države potpiruju ovaj rat, a tako lako ga možemo zaustaviti. Kao sponzor rezolucije o trenutnom prekidu vatre i vođa antiratnog, promirovnog pokreta u Kongresu, pozivam predsjednika Bidena da odmah omogući trajni prekid vatre i zaustavi finansiranje ratnih zločina”, rekla je predstavnica Bush.

“Bombe se bacaju hiljadama milja daleko odavde, ali njihovi geleri pogađaju nas, ovdje. Nadam se da ćemo, govoreći o iskustvu dr. Entime i dajući joj priliku da svoju priču podijeli sa nacijom, moći popraviti ogromnu štetu uzrokovanu raspirivanjem ovog nasilja i krvoprolića. Krv je na našim rukama”, dodala je.

U istom kontekstu, dr. Entima je rekla: “Mi smo više od statistike i brojeva u ishodu ovog genocida. Imamo imena, porodice i stalne težnje uprkos previranjima oko nas.”

U izjavi koju je izdala kancelarija predstavnice Bush, dr. Entima je rekla: “Pozivam na prekid vatre i budućnost u kojoj će radost i smijeh naše djece biti iznad rata i da se prema svima nama postupa dostojanstveno i s poštovanjem koje svako ljudsko biće zaslužuje.”

Pozvani Izraelci

S druge strane, jedan broj članova Kongresa iz Demokratske i Republikanske stranke pozvao je 17 rođaka zarobljenih Izraelaca u Gazi, da prisustvuju govoru.

Očekuje se da će mnogi članovi Kongresa nositi žute trake na grudima, koje su postale znak solidarnosti sa izraelskim taocima.

Katarsko posredovanje – uz egipatsko-američku podršku – 24. novembra uspjelo je osigurati privremeno humanitarno primirje, koje je trajalo sedam dana, tokom kojeg je 240 palestinskih zatvorenika pušteno iz okupacionih zatvora u zamjenu za oslobađanje više od 100 zarobljenika koje je držao otpor u Gazi, uključujući oko 80 Izraelaca.

Očekuje se da će govor o stanju nacije – najvažniji godišnji govor koji predsjednik drži prije zajedničke sjednice Predstavničkog doma i Senata – uključivati i Bidenovu viziju izraelskog rata u Gazi.

Govor dolazi pet mjeseci nakon početka rata, u vrijeme kada se Biden suočava sa otporom progresivnog pokreta u Demokratskoj stranci zbog njegove kontinuirane podrške Izraelu.

Gotovo 20 posto demokratskih birača u državi Minnesoti glasalo je “neopredijeljeno” na predsjedničkim unutarstranačkim izborima, umjesto da daju podršku Bidenu, a i u državi Michigan se desila slična situacija, što je shvaćeno kao reakcija glasača na proizraelsku politiku američkog predsjednika. Biden se također suočava i sa pritiskom određenog broja predstavnika kako bi obuzdao izraelsku agresiju na Gazu.

Izvor: Al Jazeera