Švedska službeno postala članica NATO-a

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Švedske trupe učestvuju u obuci u Kungsangenu, blizu Stockholma, Švedska, 27. februara 2024. [Tom Little/Reuters]

Nakon dva stoljeća neutralnosti i dvije godine otkako je aplicirala, Švedska je danas službeno postala 32. članica NATO-a, što je velik korak za zemlju koja se do sada držala vojne nesvrstanosti zbog stava Moskve.

“Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO-a, čime je zauzela mjesto za našim stolom koje joj pripada”, napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na društvenoj mreži X.

Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjeljak biti podignuta ispred sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rusija je prošle sedmice obećala poduzeti “kontramjere” kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti “o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO”.

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Američkim Državama, historijski su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tokom Hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom savezu.

Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

‘Trnovit’ put

Helsinki i Stockholm su istovremeno najavili svoju kandidaturu za ulazak u NATO, kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Finskoj je odobren pristup savezu prošlog aprila, a proces pristupanja Švedske bio je otežan pregovorima s Turskom koja je prigovarala zbog švedske popustljivosti prema Kurdima izbjeglim na švedsku teritoriju jer dio njih Ankara smatra teroristima.

Na putu se Švedskoj našao i mađarski premijer. Viktor Orban dao je svoj načelni pristanak, ali je prije završetka procesa od Stockholma zatražio “poštovanje” nakon godina “ocrnjivanja” njegove politike.

Mađarski parlament je krajem februara konačno ratificirao članstvo Švedske u NATO-u.

Prema anketi radija SR emitiranoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela “previše žrtava” radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.

Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njenih čelnika, pa je tako glavni komandant oružanih snaga Micael Byden u januaru izjavio da se njegovi sunarodnjaci “moraju mentalno pripremiti za rat”.

Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom decembra potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njenom tlu.

Izvor: Agencije