Rat u Gazi trenutno je najokrutniji u cijelom svijetu

Francuske novine Le Monde navode da u Gazi ni groblja nisu pošteđena te da je oko polovina grobnih mjesta u Pojasu uništeno.

Stanovnici Gaze humanitarnu pomoć primaju iz zraka (Al Jazeera)

Međunarodne novine izvještavale su o užasima izraelskog rata u Pojasu Gaze, za koji su rekle da je najkrvaviji u modernoj historiji na osnovu broja žrtava i naglog smanjenja pomoći koja stiže do stanovništva.

Britanski list The Guardian piše da je u ovom ratu zabilježen rekordan broj žrtava, među kojima su i djeca, novinari, zdravstveni radnici i uposlenici UN-a. Također navodi da su u Gazi ljudi kojima najviše nedostaje hrane na svijetu.

U izraelskom listu Haaretz, jedan članak je izraelsku politiku upravljanja humanitarnom pomoći za Gazu opisao kao „katastrofalnu“, rekavši da su „želja za osvetom, zanemarivanje i nekompetentnost doveli do ozbiljne odgovornosti Izraela za krizu“.

U novinama stoji i da je pružanje pomoći Gazi „na dnu vladinog dnevnog reda i da zavisi od raspoloženja javnosti, političkog diskursa, dešavanja na terenu u Gazi i međunarodnog pritiska“.

Ozbiljne posljedice

Američke novine The Wall Street Journal pisale su o „opasnim posljedicama“ neuspjelih pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekavši da stanovnici pate od uskraćivanja neophodne pomoći, da raste broj mrtvih, a životi „talaca“ vise o koncu. Istakle su da se bliži mjesec ramazan „uz izraelsku prijetnju napadom na Rafah i očekivanja eskalacije tenzija tokom ramazana u Izraelu, na granici sa Libanom, kao i u Crvenom moru“.

U novinama The Washington Post, John Hudson je napisao da Sjedinjene Američke Države nastavljaju isporučivati ​​oružje Izraelu uprkos sve većoj zabrinutosti američkih krugova zbog njegovog ponašanja u ratu. Autor se oslanjao na informacije koje ukazuju da je Washington odobrio više od stotinu ugovora o isporuci oružja Izraelu od njegove invazije na Pojas Gaze, rekavši da je taj broj „najnoviji pokazatelj značajne umiješanosti Washingtona u sukob spram kojeg su istaknuti zvaničnici i zakonodavci izrazili rezerviranost.“

Francuske novine Le Monde navode da u Gazi ni groblja nisu pošteđena uništenja te da je oko polovina grobnih mjesta u Pojasu uništeno, bilo prolaskom izraelskih vojnih vozila, bilo zračnim ili artiljerijskim bombardiranjem.

Izvor: Al Jazeera