New York raspoređuje 750 vojnika Nacionalne garde u podzemnoj željeznici

Vojnici njujorške Nacionalne garde, vojne jedinice koju zajednički kontroliraju savezni i državni čelnici, nemaju ovlasti hapšenja u mirnodopsko vrijeme, ali će pomagati policajcima s ovlastima.

Grand Central Terminal i Penn Station će biti pod posebnim nadzorom (EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Kathy Hochul, guvernerica države New York, policiji grada New Yorka ‘e dati na raspolaganje 750 vojnika Nacionalne garde koji će na najprometnijim stanicama podzemne željeznice pregledavati torbe putnika u cilju poboljšanja sigurnosti, prenosi Hina.

Njima će se, dodala je Hochul, pridružiti i 250 pripadnika policije savezne države New York i policije državne Metropolitanske transportne uprave (MTA) koja posebno nadgleda Željezničku stanicu (Grand Central Terminal) i Penn Station.

Hochul je donijela tu odluku nakon nedavnih napada na putnike u podzemnoj željeznici koja su izazvala pažnju javnosti.

Iako je kriminal u februaru pao za 15 posto u odnosu na isti jesec pošle godine, Hochul, iz redova demokrata, smatra da statistika neće pomoći putnicima da se osjećaju sigurnije.

Zajednička kontrola

“Neće ljudima biti lakše ako im kažete da se stvari popravljaju, posebno kada ste upravo čuli da je neko napadnut nožem i proboden u grlo ili da je gurnut na tračnice. To je psihološki efekt”, rekla je Hochul.

Vojnici njujorške Nacionalne garde, vojne jedinice koju zajednički kontroliraju savezni i državni čelnici, nemaju ovlasti hapšenja u mirnodopsko vrijeme, ali će pomagati policajcima koji imaju te ovlasti.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, također demokrat, koji je nekada kao policajac patrolirao podzemnom željeznicom, je rasporedio dodatnih 1000 policajaca, nakon što je u januaru zabilježen veći broj napada i krađa.

Iako ističe da je kriminal u njujorškom metrou rijedak, s oko šest delikata dnevno i to uglavnom krađa, ipak je iz opreza odlučio vratiti provjere torbi i ruksaka.

Izvor: Agencije