Nikki Haley odustaje od kandidature na predsjedničkim izborima u SAD-u

Na takozvanom Super utorku, Trump je odnio pobjedu na republikanskim predizborima u 14 od 15 država, eliminirajući Haley, koja je pobijedila jedino u Vermontu.

Haley je bila posljednja Trumpova suparnica za republikansku nominaciju (Joel Page / Reuters)

Nikki Haley odustaje od od kandidature na predsjedničkim izborima u SAD-u, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem. Odluka je to koja će osigurati da Donald Trump osvoji republikansku nominaciju i ponovno se suoči s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom na izborima u novembru.

Očekuje se da će se Haley, bivša američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, kratko obratiti novinarima u Charlestonu u Južnoj Karolini oko 10 sati po lokalnom vremenu, gdje će saopćiti tu odluku.

Wall Street Journal piše da Haley neće izraziti podršku Trumpu, ali će ga ohrabriti da stekne podršku republikanskih i nezavisnih birača koji su glasali za nju.

Haley je bila posljednja Trumpova suparnica za republikansku nominaciju.

Na takozvanom Super utorku, Trump je odnio pobjedu na republikanskim predizborima u 14 od 15 država – uključujući Kaliforniju i Teksas, koji nose puno delegata – eliminirajući Haley, koja je pobijedila jedino u Vermontu.

Revanš Bidena i Trumpa

Američki predsjednik Joe Biden i bivši američki predsjednik Donald Trump ostvarili su niz pobjeda na predizborima na takozvani Super utorak.

Rezultati su otvorili put za još jednu izbornu utakmicu između Trumpa i Bidena, što su ujedno prvi predsjednički izbori u SAD-u s istim kandidatima od 1956. godine.

No, malo koji Amerikanac to želi, a ankete pokazuju da i Biden i Trump imaju nizak rejting kod glasača.

Imigracija i ekonomija glavna su pitanja za republikanske birače, pokazale su Edisonove izlazne ankete u Kaliforniji, Sjevernoj Karolini i Virginiji.

Izvor: Agencije