Navaljna pozvala Ruse na protest na dan izbora

Kremlj odbacuje tvrdnje Julije Navaljne da je ruski predsjednik Vladimir Putin ubio njenog supruga Alekseja Navaljnog.

Julija Navaljna pozvala Ruse da se pridruže protestu 17. marta na koji je Aleksej Navaljni, najistaknutija ruska opoziciona ličnost, pozivao nedugo prije smrti (Yves Hermar/EPA-EFE)

Julija Navaljna, udovica umrlog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, pozvala je Ruse da se 17. marta pridruže protestu na dan izbora te da glasaju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina ili da unište svoje glasačke listiće.

Navaljna je u YouTube videu rekla kako crpi nadu iz velikog broja ljudi koji su se prošle sedmice pojavili na sprovodu njenog supruga, umrlog u arktičkom zatvoru 16. februara. Njegov grob od tada je prekrilo more cvijeća.

Pozvala je Ruse da se pridruže protestu na koji je Navaljni, najistaknutija ruska opoziciona ličnost, pozvao nedugo prije smrti, prenosi Hina navode Reutersa.

“Moramo iskoristiti dan izbora da bi pokazali da postojimo i da nas je mnogo. Mi smo stvarni, živi ljudi, i protiv Putina smo. Morate stići na biračko mjesto u isti dan i u isto vrijeme, 17. marta u podne”, kazala je.

Njen suprug imao je ideju da će okupljeni time izbjeći rizik od hapšenja.

“Šta učiniti sljedeće? Izbor je vaš. Možete glasati za bilo kojeg kandidata osim Putina. Možete uništiti listić, napisati ‘Navaljni’ na njemu velikim slovima. Čak i ako uopće ne vidite smisao glasanja, samo dođite i stanite pored birališta, a zatim idite kući”.

Navaljna je nakon suprugove smrti najavila da će nastaviti njegovu borbu. Pojavila se na niz političkih događanja na zapadu, uključujući sigurnosnu konferenciju u Minhenu i Evropski parlament, a sastala se i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Kremlj odbacuje tvrdnje Navaljne da je Putin ubio njenog supruga, te je odbio komentarisati odgovor javnosti na njegovu smrt i pogreb.

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel za provođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji.

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. februara u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Ruske vlasti su saopštile da je uzrok njegove smrti i dalje nepoznat, a rezultati istrage će vjerovatno biti dovedeni u pitanje u inostranstvu, piše AP.

Izvor: Agencije