Eksplozija u ruskoj elektrani: Najmanje 21 osoba povrijeđena, troje nestalih

Nema prijavljenih smrtnih slučajeva, a uzrok nesreće tek treba biti utvrđen, rekao je regionalni čelnik Vladislav Hovalig.

Požar u gorućem skladištu ruske internetske trgovine Wildberries u Shusharyju, izvan Sankt Peterburga, Rusija, 13. januara 2024. Jedna od brojnih eksplozija koje su se dogodile od početka godine (Antony Maltsev/EPA-EFE) (EPA)

U ruskoj regiji Tuva u južnom Sibiru u srijedu ujutro došlo do eksplozije u toplani pri čemu je najmanje 21 osoba povrijeđena, među kojima je šest u teškom stanju, a tri osobe se vode kao nestale, saopćilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

U saopćenju se navodi da je eksplozija u kotlarnici toplotne stanice izazvala požar, a iz toplane u Šagonari izlazi jak dim.

“Hitne službe angažovane su na gašenju požara i akciji traganja i spašavanja“, saopćeno je iz Ministarstva.

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu, iznoseći optužbe za nemar koji je rezultirao incidentom i požarom, koji bi mogao imati ozbiljne posljedice, prenosi Anadolija.

Česte eksplozije

Rusko državno željezničko preduzeće u ponedjeljak je također objavilo da je bilo primorano obustaviti ili preusmjeriti neke vozove u regiji Samara nakon eksplozije na željezničkom mostu preko kojeg, kako tvrdi ukrajinska obavještajna služba, stižu vozovi sa naoružanjem.

Eksplozija se dogodila rano ujutro na mostu koji prelazi rijeku Čapajevku u blizini grada Samare, oko 850 kilometara jugoistočne od Moskve.

Ukrajina tvrdi da su mostom sabraćali vozovi sa vojnim teretom, uključujući i municiju koja se proizvodi u obližnjoj fabrici.

Lokalne vlasti su kratko izvijestile da je most van upotrebe zbog “protuzakonitog miješanja”.

Nema izvještaja o žrtvama.

Izvor: Agencije