EU postigla dogovor o smanjenju ambalažnog otpada od plastike

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Belgije postigli su dogovor o ciljevima smanjenja ambalaže za pet posto do 2030. godine i za 15 posto do 2040. godine.

Svaki Evropljanin proizvede gotovo 190 kilograma ambalažnog otpada godišnje (Caroline Blumberg / EPA)

Evropska unija je postigla dogovor o novom zakonu o smanjenju ambalažnog otpada i zabrani plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su kese u supermarketima i mini hotelske boce šampona u hotelima, ali uz izuzetke za određene sektore.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Belgije, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, postigli su dogovor o ciljevima smanjenja ambalaže za pet posto do 2030. godine i za 15 posto do 2040. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dogovor također predviđa da sva ambalaža do 2030. godine mora da se pravi od materijala koji mogu da se recikliraju.

Bez štetnih hemikalija

Do tada će se zabrana odnositi na plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, šolje i kutije koje koriste restorani brze hrane, plastična pakovanja voća i povrća u supermarketima, folije za kofere na aerodromima i sličnu robu.

U prijedlogu se navodi da takozvane “hemikalije koje zauvijek ostaju” (PFAS) neće moći da se koriste u ambalaži koja je u kontaktu sa hranom.

Svaki Evropljanin proizvede gotovo 190 kilograma ambalažnog otpada godišnje, navodi Reuters.

Izvor: Agencije