Francuska prva zemlja u svijetu koja pravo na pobačaj garantuje ustavom

Prijedlog zakona odobren je s velikom većinom glasova od 780 prema 72 na glasanju u ponedjeljak.

Slavljenički prizori su viđeni širom zemlje dok su aktivistice za ženska prava pozdravljale mjeru koju je obećao predsjednik Emmanuel Macron nakon ukidanja prava na abortus u sudskim presudama u SAD-u [Gonzalo Fuentes/Reuters]

Francuski zastupnici su na zajedničkoj sjednici parlamenta u Versailleskoj palati odobrili nacrt zakona kojim će se pravo na abortus unijeti u Ustav Francuske.

Prijedlog zakona odobren je s velikom većinom glasova od 780 prema 72 na glasanju u ponedjeljak, a gotovo svi učesnici zajedničke sjednice stojeći su aplaudirali tokom dugotrajnih ovacija.

Slavljenički prizori su viđeni širom zemlje dok su aktivistice za ženska prava pozdravljale mjeru koju je obećao predsjednik Emmanuel Macron nakon ukidanja prava na abortus u sudskim presudama u Sjedinjenim Američkim Državama.

​Ovim korakom Francuska postaje prva zemlja u svijetu koja nudi izričitu zaštitu za prekid trudnoće u svom temeljnom zakonu.

Oba doma Parlamenta, Nacionalna skupština i Senat, već su usvojili prijedlog zakona o izmjeni članka 34. ustava kako bi se preciziralo da je pravo žena na abortus zagarantirano.

“Francuska je predvodnica”, rekla je predsjednica donjeg doma parlamenta Yael Braun-Pivet otvarajući zajednički sastanak.

Oba doma Parlamenta, Nacionalna skupština i Senat, već su usvojili prijedlog zakona o izmjeni članka 34. ustava kako bi se preciziralo da je pravo žena na abortus zagarantirano (EMMANUEL DUNAND/Pool via REUTERS)

“Ponosna sam na ovaj Kongres koji poručuje da će pravo na abortus sada biti dio našeg temeljnog zakona”, rekla je.

Premijer Gabriel Attal ranije je rekao: “Šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama i niko ne može odlučivati umjesto vas.”

Odluka Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. da poništi presudu Roe protiv Wadea koja je ženama garantirala pravo na abortus potaknula je aktiviste u Francuskoj da se zalažu za to da zemlja jasno zaštiti to pravo u svom temeljnom zakonu.

“Nažalost, ovaj događaj nije izoliran: u mnogim zemljama, pa i u Evropi, postoje snage koje pod svaku cijenu nastoje spriječiti slobodu žena da prekinu trudnoću ako to žele”, stoji u uvodu francuskog zakona.

“Ovo pravo [na abortus] je povučeno u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, nam ništa nije dalo za pravo da mislimo da je Francuska izuzeta od ovog rizika”, rekla je Laura Slimani, iz grupe za zaštitu prava žena Fondation des Femmes.

Kritika

Glasanje je, međutim, privuklo kritike grupa protiv abortusa i krajnje desnih čelnika, uključujući Marine Le Pen.

Le Pen je rekla da Macron koristi zakon za skupljanje političkih poena.

“Glasat ćemo da se to uključi u ustav jer nemamo problema s tim”, rekla je Le Pen.

Ali bilo je pretjerano nazvati to historijskim korakom jer “niko ne dovodi pravo na abortus u opasnost u Francuskoj”, rekla je.

Članovi parlamenta plješću francuskom premijeru Gabrielu Attalu (lijevo) nakon njegovog govora tokom vanrednog okupljanja Kongresa (REUTERS/Stephanie Lecocq)

Pascale Moriniere, predsjednica Udruženja katoličkih porodica, nazvala je ovaj potez porazom boraca protiv pobačaja.

“To je i poraz za žene,” rekla je, “i, naravno, za svu djecu koja neće dočekati svjetlo dana.”

Žene imaju zakonsko pravo na abortus u Francuskoj od 1974.

Izvor: Al Jazeera i agencije