Švedski ministar: NATO mora kreirati ‘više strateških poteškoća’ za Rusiju

Billström je rekao da bi ideja Pariza otišla predaleko za Švedsku, koja je pristupila NATO-u tek u martu, čime je okončala period 200 godina vojnog nesvrstavanja.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström (EPA-EFE/PONTUS LUNDAHL)

Zapad bi trebao težiti stvaranju više „strateških poteškoća“ u pokušaju da obuzda ponašanje Rusije, s tim da je prvi prioritet „zaustavljanje agresije na Ukrajinu“, oblasti u kojoj NATO ne čini dovoljno, rekao je za Euractiv švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, prenosi Fena.

“Moramo shvatiti da je Rusija susjed koji se ponaša neodgovorno, koji svijetu prijeti neodgovornim nuklearnim prijetnjama i idejom da ponovno stvori svoju bivšu imperiju na račun nezavisnih suverenih država. Moramo tome stati na kraj”, rekao je Billstrom.

Moramo stvoriti više strateških poteškoća za Rusiju, dodao je.

Njegovi komentari dolaze nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron zagovarao ‘stratešku dvosmislenost’ prema Rusiji i nagovijestio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, što je otvorilo žestoku debatu među Evropljanima.

Billstrom je rekao da bi ideja Pariza otišla predaleko za Švedsku, koja je pristupila NATO-u tek u martu, čime je okončala period 200 godina vojnog nesvrstavanja.

“Što se tiče francuskog prijedloga da se ukrajinsko osoblje obuči na ukrajinskom tlu, to nije na stolu za Švedsku”, rekao je Billstrom.

Ukrajina prioritet

“Da bismo zaustavili Rusiju, prije svega moramo zaustaviti agresiju na Ukrajinu”, rekao je Billstrom.

“Ne razumiju sve zemlje taj osjećaj hitnosti za djelovanje. Te zemlje moraju shvatiti da je sukob ovdje i da se moramo nositi s njim”, naglasio je.

S obzirom na njihovu geografsku blizinu, nordijske i baltičke države sve energične upozoravaju na prijetnju koja proizlazi iz ruske pobjede.

Obezbjeđivanje više vojne opreme za Ukrajinu “nije pitanje industrijskog kapaciteta”, rekao je.

“Ovo se svodi na političko vodstvo i političku volju”, dodao je Billstrom, ističući da Sjedinjene Američke Države i Evropa imaju daleko više zajedničkih proizvodnih kapaciteta od Rusije.

Izvor: Agencije