Posmrtni ostaci žrtava sekte ‘smaka svijeta’ u Keniji isporučeni porodicama

Vođa sekte uvjerio je svoje sljedbenike da je 15. april 2023. datum kraja svijeta te da moraju gladovati do tada ‘ako žele da budu spašeni i uđu u raj’.

Bolničari vade posmrtne ostatke žrtava iz kola hitne pomoći i prebacuju ih u mrtvačnicu (Reuters)

Piše: Laith Mushtaq

Ispod brzinski napravljenog šatora, deseci porodica žrtava masakra u šumi Shakahola okupili su se ispred mrtvačnice Kilifi u Keniji kako bi preuzeli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Većina je nosila medicinske maske, dok je miris smrti izbijao iz kola hitne pomoći iz kojih su bolničari iznosili ostatke žrtava umrlih zbog namjernog gladovanja, kao jedinog načina da se „uđe u raj i sretne se s Hristom“.

Korijeni masakra

Vođa sekte Crkva radosne vijesti Paul McKenzie uvjerio je svoje sljedbenike da je 15. april 2023. datum kraja svijeta te da moraju gladovati do tada „ako žele da budu spašeni i uđu u raj“. Međutim, dan prije navedenog datuma, 14. aprila, Paul McKenzie se predao vlastima i od tada je uhapšen.

Početkom aprila prošle godine kenijskim vlastima stigla je anonimna dojava o prisustvu leševa u šumi Shakahola na jugoistoku zemlje. Kriminalistički timovi su krenuli na lice mjesta i po dolasku su otkrili da su počinjena zvjerstva, jer su pronašli masovne grobnice na nekoliko lokacija u šumi, u kojima su bili deseci porodica, uključujući i djecu.

U početku su pronašli mnoga tijela zakopana u plitkim grobnicama, a kako su timovi nastavili sa radom, otkrili su veliki broj onih koji su bili živi, ​​ali teško iznemogli, od kojih je većina umrla po dolasku u bolnice.

Svjedočenja preživjelih iz sekte su bila oprečna. Neki su rekli policiji da su bili prisiljeni gladovati „kako bi pokazali privrženost učenju svoje vjere“, dok su drugi rekli da su se pridružili crkvi svojom voljom i da ih „niko nije tjerao da gladuju“.

Vlasti su potragu proširile na oko 325 hektara i objavile policijski sat, ali je broj žrtava počeo rasti te je do kraja jula dostigao oko 429 žrtava.

McKenzie i niz njegovih sljedbenika optuženi su za umiješanost u njihovo ubistvo te su uhapšeni pod optužbom za terorizam.

Taksista McKenzie

Prema svjedočenju njemu bliskih osoba, McKenzie je radio kao taksista sredinom 90-ih, ali je nestao godinama prije nego što se ponovo pojavio 2003. godine tvrdeći da je pastor, te je osnovao sektu pod nazivom Crkva radosnih vijesti.

McKenzie je bio poznat po svojim ekstremističkim stavovima. Uhapšen je između 2017. i 2018. jer je ohrabrivao djecu da ne idu u školu rekavši da obrazovanje „nije priznato u Bibliji“. Također je priveden 2023. godine zbog sumnje da je ubio dvoje djece, ali je pušten uz kauciju.

Internetom su se proširili videosnimci ovog čovjeka. U jednom on govori: „Djeca plaču jer su gladna, pustite ih neka umru.“ U drugim snimcima formalno obrazovanje opisuje kao „sotonski posao“ koji se koristi za ucjene i rasipanje novca. Podsticao je majke da ne traže medicinsku pomoć pri porođaju, nego da traže pomoć od „Duha Svetoga“.

Istrage vlasti su pokazale da je u posljednjem incidentu McKenzie ohrabrivao sljedbenike svoje crkve da se presele u šumu Shakahola kako bi se „pripremili za kraj svijeta“, zatim da je izabrao to područje zbog njegove udaljenosti i da je sljedbenike zamolio da „unište službene dokumente“ nakon što su došli u sela koja je on osnovao.

Medicinski izvještaji nakon obdukcija pokazali su da je uzrok smrti glad, a da su neki umrli od gušenja i premlaćivanja.

Ovo se smatra jednom od najgorih tragedija povezanih sa religijskim kultom Keniji, a njeno otkrivanje izazvalo je oštre kritike vlasti jer nisu uhapsile McKenzija u prethodnim periodima, iako je protiv njega podneseno nekoliko optužbi.

Neidentifikovana tijela

Nakon skoro godinu dana, vlasti su predale tijela 33 identifikovane osobe njihovim porodicama, zadržavajući više od 390 tijela koja još uvek nisu identifikovana, rekla je Roseline Odede, predsjedavajuća Nacionalne komisije za ljudska prava, jer je identifikaciju tijela otežao nedostatak dokumenata koji potvrđuju identitet žrtava.

Odedi je pozvala kenijske vlasti da povećaju broj forenzičara i genetskih laboratorija kako bi se ubrzao proces identifikacije žrtava. Ona je rekla ispred mrtvačnice Kilifi: „Ako se nastavi raditi ovim tempom, ovaj dosije će se zatvoriti za najmanje 10 godina.“

McKenzie iza rešetaka čeka kraj suđenja, a tereti se – kao i brojni njegovi pomoćnici – za ubistva, okrutnost, mučenje djece i terorizam. Čekajući kraj suđenja, jedan od optuženih je štrajkovao glađu dok nije umro.

Izvor: Al Jazeera