Malezijski lanac i dobavljač optuženi zbog prodaje čarapa s natpisom ‘Allah’

Fotografije čarapa proširile su se društvenim mrežama, a mnogi su asocijaciju između riječi ‘Allah’ i stopala smatrali uvredljivom.

Pet rukovodilaca iz lanca KK Super Mart optuženo je za namjeru povređivanja vjerskih osjećaja [Vincent Thian/AP Photo]

Malezijski sud podigao je optužnice protiv trgovačkog lanca i dobavljača nakon što su u prodaju stavili čarape s natpisom „Allah“.

Osam osoba u utorak je optuženo za povređivanje vjerskih osjećaja nakon što su fotografije odjevnih predmeta izazvale bijes na društvenim mrežama.

Pet rukovodilaca iz lanca KK Super Mart, uključujući izvršnog direktora Chai Kee Kana i njegovu suprugu Loh Siew Mui, koja je direktorica kompanije, optuženo je za “namjeru povređivanja vjerskih osjećaja”, prema optužnici.

Tri predstavnika dobavljača Xin Jian Chang su, također, optužena. KK Super Mart tuži dobavljača za “sabotažu” zbog gubitaka i štete nanesene svom ugledu.

Svi optuženici izjasnili su se da se ne osjećaju krivim. Ako budu osuđeni, prijeti im do godinu dana zatvora, novčana kazna ili obje zajedno.

Religija je osjetljivo pitanje u zemlji s muslimanskom većinom. Poseban bijes prodaja čarapa, kojih je prema KK Super Martu bilo samo 14 pari, izazvala je među muslimanima koji poste.

Slučaj je čak izazvao rijetku kritiku malezijskog kralja koji je pozvao na istragu i “striktnu akciju” protiv svakog za koga se utvrdi da je kriv.

‘Čarape smrde’

Fotografije čarapa proširile su se društvenim mrežama, a mnogi su asocijaciju između riječi “Allah” i stopala smatrali uvredljivom.

“Riječ ‘Allah’ je visoko cijenjena u očima muslimana”, rekao je Mohamad Na'im Mokhtar, malezijski ministar za vjerska pitanja, prema novinskoj agenciji Bernama.

“Allah je naš stvoritelj i čin stavljanja Allaha na naše noge je uvreda.”

Slučaj je čak izazvao rijetku kritiku malezijskog kralja [Hasnoor Hussain/Pool/Reuters]

Alwani Ghazali, viša islamska predavačica na Univerzitetu Malaya, rekla je za radiostanicu BFM da su čarape ponižavajuće, jer se stopala povezuju s “niskim statusom”.

“Čarape smrde, slažete li se? Jeste li zadovoljni mirisom svojih čarapa nakon što ste ih koristili cijeli dan?”, rekla je.

“Kao muslimanka, mislim da je to neprikladno i (pitanje) je velika stvar.”

KK Super Mart se izvinio, rekavši da na stvar gleda “ozbiljno” i da je preduzeo korake da odmah zaustavi prodaju.

Dobavljač Xin Jian Chang se, također, izvinio, rekavši da su “problematične čarape dio veće pošiljke od 18.800 pari naručenih” od kompanije sa sjedištem u Kini.

Pet direktora KK Super Marta pušteno je na slobodu uz garanciju.

Zamjenik javnog tužioca Masri Mohamad Daud rekao je novinarima da će sljedeće ročište biti 29. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije