Japan napušta ‘princip miroljubivosti’ i prodaje borbene avione

Japan je u prethodnom periodu počeo napuštati dugo ograničavani vojni izvoz usljed porasta regionalnih i globalnih tenzija, posebno sa susjednom Kinom.

Japan će moći zamijeniti stare američke letjelice F-2 novim letjelicama zajedničke proizvodnje s Italijom i Velikom Britanijom (EPA-EFE/ISSEI KATO / POOL)

Japanska vlada odobrila je plan prodaje drugim državama borbenih aviona nove generacije, koje razvija s Italijom i Velikom Britanijom, prenosi Tanjug.

Ta odluka je sporna zbog principa miroljubivosti, na koji se Tokio poziva poslije Drugog svjetskog rata, ali će pomoći Japanu da izgradi vojnu industriju i dobije ulogu u globalnoj sigurnosti, prenosi AP.

Vlada je, također, odobrila reviziju pravila transfera vojne opreme i tehnologije kako bi omogućila prodaju smrtonosnih oružja drugim, nepartnerskim državama.

Glavni sekretar kabineta Yoshimasa Hayashi izjavio je da su te promjene neophodne s obzirom na sigurnosno okruženje te države, ali je istakao da se time ne mijenjaju pacifistički principi Japana.

Zamjena starih aviona

Japan je u prethodnom periodu počeo napuštati dugo ograničavani vojni izvoz, usljed porasta regionalnih i globalnih tenzija, posebno sa susjednom Kinom.

Tim potezom će moći zamijeniti stare američke letjelice F-2 novim letjelicama zajedničke proizvodnje s Italijom i Velikom Britanijom u okviru programa “Oluja”.

Zbog kritika političkih protivnika i zabrinutosti javnosti, Kishidina vlada je za sada ograničila izvoz zajednički proizvedenog smrtonosnog oružja na 15 država s kojima Japan ima odbrambena partnerstva i obećala da to oružje neće biti korišteno u aktivnim ratovima.

Izvor: Agencije