Njemačka od aprila legalizira kanabis za ličnu upotrebu

Njemački zakoni o upotrebi kanabisa sada su među najliberalnijim u Evropi, dok medicinski stručnjaci upozoravaju da upotreba kanabisa ljude ‘čini glupim’.

Kada nova pravila stupe na snagu 1. aprila, bit će legalno nabaviti do 25 grama narkotika dnevno za ličnu upotrebu putem reguliranih udruženja za uzgoj kanabisa [File: Markus Schreiber/AP Photo]

Njemački parlament odobrio je djelimičnu legalizaciju kanabisa za ličnu upotrebu u važnom glasanju koje će tu zemlju načiniti jednom od najliberalnijih u Evropi kada je riječ o tom pitanju.

Zastupnici u Bundesratu, Gornjem domu Parlamenta, usvojili su u petak zakon o kojem se dugo raspravljalo, čime je legalno nabaviti do 25 grama narkotika dnevno za ličnu upotrebu putem reguliranih udruženja za uzgoj kanabisa kao i imati do tri biljke kod kuće, kada nova pravila stupe na snagu 1. aprila.

Novi zakon i dalje zabranjuje posjedovanje i korištenje droge osobama mlađim od 18 godina.

Malta i Luksemburg legalizirali su rekreacijsku upotrebu droge 2021, odnosno 2023. godine. Nizozemska, poznata po svojim liberalnim zakonima o kanabisu, posljednjih je godina oštro suzbijala prodaju kanabisa turistima i nerezidentima.

Žučne prepirke

Zakon o kanabisu bio je predmet žučnih prepirki unutar koalicije Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP). U svom koalicijskom sporazumu tri stranke obavezale su se ići dalje i dopustiti prodaju kanabisa u trgovinama, što je Evropska unija osudila. Sada planiraju donošenje drugog zakona kojim bi se ispitala prodaja droge u trgovinama u određenim regijama.

Uoči glasanja ministar zdravstva Karl Lauterbach, član Socijaldemokrata, pozvao je članove Parlamenta da podrže kontroverzni zakon, tvrdeći da je u zemlji došlo do naglog porasta broja mladih ljudi koji koriste kanabis na crnom tržištu.

Simone Borchardt iz opozicijske Kršćansko-demokratske unije (CDU) rekla je da će novi zakon, kojem se žestoko protive ljekarska udruženja, samo povećati zdravstvene rizike za mlade ljude, optuživši tri stranke u Scholzovoj koalicijskoj vladi da “kreiraju politiku za svoju ideologiju, a ne za zemlju”.

Promjene, koje je prošli mjesec usvojio Bundestag, Donji dom Parlamenta, formalno nisu zahtijevale odobrenje Bundesrata. Međutim, članovi Gornjeg doma mogli su pozvati komisiju za posredovanje i usporiti proces.

Zagovornici zakona, poput Njemačkog udruženja za kanabis, kažu da crno tržište kanabisa može uključivati pijesak, lak za kosu, začine ili čak staklo i olovo. Kanabis, također, može biti kontaminiran heroinom ili sintetičkim kanabinoidima koji su i do 100 puta jači od prirodnih psihoaktivnih kanabinoida, kažu stručnjaci.

Javnost podijeljena

Steffen Geyer, direktor berlinskog Muzeja konoplje, izrazio je olakšanje zbog zakona, rekavši da je Njemačka postala “malo slobodnija i tolerantnija”.

“Ovo je prvi korak na putu prema racionalnoj i naučno utemeljenoj politici droga”, rekao je.

Zdravstveni stručnjaci koji se protive zakonu upozorili su da upotreba kanabisa među mladima može uticati na razvoj centralnog nervnog sistema, što dovodi do povećanog rizika od razvoja psihoze i šizofrenije. Dugotrajna upotreba je, također, povezana s bolestima disajnog sistema i rakom testisa.

“Hronična upotreba kanabisa čini vas glupim, da se izrazimo otvoreno, a može uzrokovati i psihozu”, rekao je Thomas Fischbach, predsjednik Saveza ljekara za djecu i adolescente (BVKJ), za novine Die Welt.

“Korištenje kanabisa među mladima će se povećati jer se takve stvari uvijek prenose na mlađe”, rekao je.

“To bi moglo imati ozbiljne posljedice za fizičko i mentalno zdravlje mladih.”

Njemačka javnost podijeljena je zbog novog zakona. Prema anketi YouGova, objavljenoj u petak, 47 posto je za Zakon, a 42 posto protiv.

Izvor: Al Jazeera i agencije