Kremlj prvi put rekao da Rusija vodi rat u Ukrajini

Počelo je kao specijalna vojna operacija, ali kad je Zapad postao učesnik na strani Ukrajine, to je za nas postao rat, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Mi smo u ratnom stanju, kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov [EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/ POOL]

Rusija smatra da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine i kaže da ne može dopustiti da na njenim granicama postoji država koja je pokazala spremnost da upotrijebi bilo koju metodu za preuzimanje kontrole nad Krimom, objavio je Kremlj u petak, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Komentari glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova za rusku publikaciju “Argumenti i činjenice”, jedni od najoštrijih o Ukrajini, uslijedili su nakon velikog ruskog noćnog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

“Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova grupa formirana, kad je kolektivni Zapad postao učesnik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat”, rekao je Peskov.

“Uvjeren sam u to. I to bi svako trebao shvatiti, zbog svoje unutarnje motivacije”, dodao je.

‘Potpuno oslobađanje teritorija’

Ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, postupno su s vremena na vrijeme govorili o “ratu” nakon što su prije toga dugo insistirali da se taj izraz izbjegava.

Peskov je rekao i da Rusija mora u potpunosti “osloboditi” svoje “nove regije” kako bi osigurala sigurnost tamošnjih stanovnika, misleći na četiri anektirane ukrajinske regije 2022. godine.

Kijev proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i kaže da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinskog tla.

Ukrajina je odlučna i u vraćanju crnomorskog poluotoka Krima koji je Rusija anektirala 2014.

Moskva, koja je puno uložila u Krim, tvrdi da je poluotok dio Rusije i da je njegov status riješen jednom zauvijek.

Izvor: Agencije