Hamasov izvor otkriva Al Jazeeri razloge posrtanja pregovora s Izraelom

Odgovor Izraela na prijedlog Hamasa u vezi prekida vatre i razmjene zatvorenika je negativan, rekao je lider Hamasa Osama Hamdan.

Scena primopredaje talaca tokom prethodnog primirja u ratu između Izraela i Hamasa (Al Jazeera)

Izvor koji pripada Islamskom pokretu otpora (Hamas) otkrio je Al Jazeeri razloge posrnulih pregovora s izraelskom okupacijom kojim se nastojalo postići dogovor o razmjeni zarobljenika, u okviru sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Izvor je naveo tri razloga posrnulih pregovora.

Prvi je odbijanje Izraela da se povuče sa glavnih puteva Al-Rashid i Salah al-Din kako bi se omogućio povratak raseljenih i prolazak pomoći bez bilo kakvih uvjeta.

Drugi razlog – prema izvoru – je odbijanje izraelske okupacije da obeća sveobuhvatno i potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze u okviru druge faze.

Treći razlog je neozbiljnost izraelske pregovaračke delegacije spram pitanja zarobljenika, koja je pokušala da manipulirala konkretnom jednačinom razmjene koju je Hamas predstavio. Odbio je ulaziti u brojke jer nije siguran koliko je [izraelskih] civila još uvijek živih [u Gazi]. Pokret je predložio omjer 1 prema 50 za žene vojnike […] s tim da među oslobođenima bude i jedan broj zatvorenika s visokim kaznama, što je Izrael odbio. Izvor je rekao da je Hamas napravio ustupak u ovoj stavki nakon što je insistirao na oslobađanju 1.500 palestinskih zatvorenika, uključujući 500 onih s visokim kaznama.

Drugi Hamasov izvor rekao je za Al Jazeeru da je pokret pokazao veliku fleksibilnost tokom pregovora u Dohi u protekla dva dana kako bi se postigao dogovor o razmjeni zarobljenika u okviru sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ali izraelski odgovor je bio negativan i nije odgovorio na zahtjeve pokreta, nego je svaki put izraelski pregovarački tim vraćao pregovore na početnu tačku.

Osnovni principi pokreta na kojima se zasniva njegova pregovaračka vizija sastoje se od pet glavnih tačaka: prekid vatre, bezuslovni povratak raseljenih, povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze, ulazak humanitarne pomoći i materijala za rekonstrukciju.

Izvor je naglasio da je Hamas, kao i obično, predstavio kompletan dokument kroz tri faze koje bi vodile onome što se naziva “trajno primirje”.

Negativan odgovor

Lider Hamasa Osama Hamdan rekao je da je odgovor izraelske okupacije na prijedlog pokreta u vezi sa pregovorima o prekidu vatre i razmjeni zatvorenika „bio negativan i nije prihvatio zahtjeve našeg naroda“, okrivljujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovu vladu i one koji ga podržavaju za opstrukciju napora da se spase pregovori.

Hamdan je rekao da je Hamas predstavio svoju viziju u vezi sa razmjenom zarobljenika i pokazao visoku fleksibilnost, napominjući da pokret prati tok pregovora preko posrednika u Egiptu i Kataru.

Ustvrdio je da je Izrael povukao odobrenje koje je prethodno dao posrednicima „pokušavajući da odugovlači, što može dovesti pregovore u ćorsokak“.

Izvor: Al Jazeera