Njemačka istražuje ruske izvještaje o snimanju njemačkih vojnih zvaničnika

Sudionici poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz dosad javno odlučno odbijao.

Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je isključio mogućnost slanja raketa Taurus dugog dometa Ukrajini (Michele Tantussi/Reuters)

Njemačka istražuje audiosnimku objavljenu u ruskim medijima za koju se tvrdi da je konferencijski poziv visokih njemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće špijunaže u Njemačkoj i pozive Rusiji na pojašnjenje.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane rekao je da ne može potvrditi autentičnost snimke, ali savezni ured za vojnu protuobavještajnu službu istražuje slučaj i bit će poduzeti svi potrebni koraci, prenosi Hina navode Reutersa.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, prva je u petak objavila audio snimak koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu. Reuters je preslušao 38-minutnu snimku, ali nije mogao neovisno potvrditi njenu autentičnost.

‘Vrlo ozbiljan slučaj’

Sudionici poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz dosad javno odlučno odbijao.

Također se govori o obuci ukrajinskih vojnika, te mogućim vojnim ciljevima.

Scholz je tokom današnjeg boravka u Rimu rekao novinarima da je curenje snimke potencijalno “vrlo ozbiljno”.

“Zato se to sada vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. To je također potrebno”, rekao je.

Ruska ambasada u Berlinu još nije se nije oglasila o ovom slučaju.

“Tražimo objašnjenje od Njemačke”, napisao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova u petak na društvenim mrežama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je novinarima govorio o “lukavim planovima Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očigledni zbog objave ove audiosnimke. To je eklatantno samorazotkrivanje”, poručio je Lavrov.

Roderich Kiesewetter, član njemačkog parlamenta, rekao je za novine Handelsblatt da smatra da su izvještaji autentični.

“Rusija naravno pokazuje koliko se intenzivno koristi špijunažom i sabotažom kao dijelom hibridnog rata. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurilo kako bi se utjecalo na odluke, diskreditiralo i manipuliralo ljudima”, citiran je.

Izvor: Agencije