Biden upozorio Netanyahua da je invazija na Rafah ‘greška’

Američki predsjednik je navodno rekao izraelskom premijeru da je potrebna ‘koherentna strategija’ za poraz Hamasa u Gazi.

Iz Bijele kuće kažu da je američki predsjednik i dalje predan cilju poraza Hamasa (Miriam Alster/Pool via Reuters)

Washington, DC – Sjedinjene Američke Države izdale su do sada najoštrije javno upozorenje Izraelu zbog invazije na prenaseljeni grad Rafah u Pojasu Gaze, poručivši da bi takva kopnena operacija produbila humanitarnu krizu u opkoljenoj enklavi.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima u ponedjeljak da je, iako je predsjednik Joe Biden i dalje predan cilju poraza Hamasa, prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da bi veliki napad na Rafah bio “greška”.

“To bi dovelo do više smrti nevinih civila, pogoršalo ionako strašnu humanitarnu krizu, produbilo anarhiju u Gazi i dodatno izolovalo Izrael na međunarodnom planu”, rekao je Sullivan.

Izraelska vojska ubila je više od 31.000 Palestinaca u Gazi od početka rata 7. oktobra, nakon smrtonosnog napada na južni Izrael u kojem je ubijeno najmanje 1.100 ljudi.

Populacija Rafaha porasla sa 300.000 na 1,5 miliona

Prema Sullivanovim riječima, Biden je u telefonskom pozivu zatražio od Netanyahua da pošalje tim obavještajnih i vojnih zvaničnika u Washington, DC, kako bi saslušali njihove strahove u vezi s bilo kakvom potencijalnom invazijom na Rafah.

Tokom cijelog rata, Izrael je naređivao palestinskim civilima u Gazi da se pomjeraju na jug dok je napado teritoriju sa sjevera.

Mnogi stanovnici su prvo raseljeni u centralni dio enklave, a zatim preseljeni u grad Khan Younis na jugu. Na kraju su bili prisiljeni da pobjegnu u Rafah koji se nalazi na granici s Egiptom.

Tokom proteklih pet mjeseci populacija u Rafahu je porasla na više od 1,5 miliona u odnosu na oko 300.000 prije rata.

Izraelski lideri su više puta izražavali svoju namjeru da napadnu Rafah koji služi kao ključno središte za humanitarnu pomoć koja dolazi preko egipatske granice.

Ali stručnjaci Ujedinjenih nacija upozoravaju na prijeteću glad na toj teritoriji. Zapadne zemlje, uključujući izraelske saveznike u Evropi, upozorile su Izrael da ne napada Rafah.

Potrebna ‘koherentna i održiva strategija’

U ponedjeljak su se Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno pridružile tim pozivima, a Sullivan je poručio da Palestinci u Rafahu više nemaju gdje drugo otići.

“Drugi veliki gradovi u Gazi su uglavnom uništeni, a Izrael nije nama ili svijetu predstavio plan o tome kako ili gdje bi sigurno premjestili te civile – a kamoli da ih hrane i obezbijede smještaj i pristup osnovnim stvarima kao što su sanitarije”, rekao je Sullivan.

Sullivan je rekao da je Biden Netanyahuu ponovio svoju “duboku posvećenost” sigurnosti Izraela. Ipak, nastavio je s kritikom izraelskih ratnih napora.

“Vojni plan ne može uspjeti bez integrisanog humanitarnog i političkog plana”, rekao je Sullivan novinarima.

“I predsjednik je više puta istakao da nastavak vojnih operacija mora biti povezan s jasnom strateškom završnicom. Predsjednik je danas ponovno rekao premijeru da dijelimo cilj da se porazi Hamas, ali samo vjerujemo da vam je potrebna koherentna i održiva strategija da bi se to ostvarilo.”

Netanyahu i Biden redovno su razgovarali telefonom od 7. oktobra, ali dvojica lidera navodno imaju napet odnos, uprkos bezuslovnoj podršci američkog predsjednika Izraelu.

Prošle sedmice je vođa većine u Senatu Chuck Schumer – nepokolebljivi pristalica Izraela i najviši jevrejski izabrani zvaničnik u Bidenovoj Demokratskoj stranci – opisao Netanyahua kao prepreku miru i pozvao na nove izbore u Izraelu “kada se rat počne stišavati”.

Izraelski premijer je kasnije kritikovao komentare ovog visokopozicioniranog američkog zakonodavca kao “potpuno neprikladne” u intervjuu za CNN.

Ali Biden je opisao Schumerove primjedbe kao “dobar govor” jer je izrazio zabrinutost koju dijele mnogi Amerikanci.

Bidenove ‘crvene linije’

Ipak, u prošlosedmičnom intervjuu za MSNBC Biden je sugerisao da nije spreman koristiti američku pomoć i transfere oružja kao polugu pritiska na Izrael da prekine sa zlostavljanjem Palestinaca.

“Odbrana Izraela još je kritična, tako da nema crvene linije gdje [ću] odsjeći sve oružje kako ne bi imali Željeznu kupolu koja bi ih štitila”, rekao je Biden, misleći na izraelski raketni odbrambeni sistem koji su finansirale Sjedinjene Američke Države.

“Ali postoje crvene linije koje, ako ih on pređe, [mi] ne možemo imati još 30.000 mrtvih Palestinaca.”

Zagovornici palestinskih prava mjesecima su naglašavali da samo kritike neće natjerati Netanyahua da prekine rat, pozivajući Washington da postavi uslove za pomoć Izraelu.

Ali Bidenova administracija u ponedjeljak je obnovila podršku prijedlogu zakona o stranom finanairanju koji se razmatra u Kongresu, a kojim bi se osiguralo više od 14 milijardi dolara dodatne pomoći Izraelu.

“Općenito gledajući, podržavamo konture ovog dopunskog prijedloga zakona. Vjerujemo da je od vitalnog značaja za ono što je potrebno za podršku našim ukrajinskim partnerima, te da podržimo naše izraelske partnere”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

Izvor: Al Jazeera