Reakcije na ruske predsjedničke izbore

Putinov glavni politički protivnik Aleksej Navaljni umro je prošlog mjeseca u arktičkom zatvoru, a ostali kritičari Kremlja su ili u zatvoru ili u egzilu.

Putin je pobijedio na izborima na kojima nije imao nijednog pravog protukandidata (Sergei Savostyanov / Sputnik via Reuters)

Zapadni dužnosnici kritizirali su ruske predsjedničke izbore na kojima je, prema očekivanjima, premoćno pobijedio Vladimir Putin, ocijenivši da trodnevni izbori nisu bili ni slobodni niti pošteni.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron osudio je izbore u Rusiji na kojima je predsjednik Putin osvojio novi šestogodišnji mandat s gotovo 88 posto glasova, prenosi Hina.

Putin je pobijedio na izborima na kojima nije imao nijednog pravog protukandidata.

Njegov glavni politički protivnik Aleksej Navaljni umro je prošlog mjeseca u arktičkom zatvoru, a ostali kritičari Kremlja su ili u zatvoru ili u egzilu. Nezavisno praćenje izbora bilo je krajnje ograničeno, a Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) nije bila pozvana da posmatra trodnevno glasanje.

Cameron je istakao da “slobodni i pošteni izbori ovako ne izgledaju”.

“Birališta su zatvorena u Rusiji, nakon nezakonitog održavanja izbora na ukrajinskoj teritoriji, nedostatka pravog izbora za birače i bez nezavisnog nadzora OSCE-a”, rekao je Cameron, prenosi agencija dpa.

‘Pseudoizbori’

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost američke Bijele kuće kazao je da “izbori očito nisu slobodni ni pošteni, s obzirom na to da je Putin zatvorio svoje političke protivnike i spriječio druge da se kandidiraju protiv njega”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je “ruski diktator” simulirao još jedne izbore.

“Svima u svijetu je jasno da je taj lik, kao što se to već često događalo u prošlosti, jednostavno bolestan za vlašću i čini sve kako bi zauvijek vladao.”

“Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti. Ovoj osobi treba suditi u Haagu. Moramo osigurati sve da se to dogodi”, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je na platformi X objavilo da nikoga ne mogu iznenaditi rezultati ruskih pseudoizbora.

“Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. ‘Izbori’ na okupiranim teritorijima Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava.”

‘Rusija mora biti zaustavljena’

Ministarstvo vanjskih poslova Francuske je saopćilo da u Rusiji “nisu ispunjeni uvjeti za slobodne, pluralističke i demokratske izbore”.

Trodnevno glasanje je, navodi, održano usred “sve veće represije nad civilnim društvom i svim oblicima protivljenja režimu”.

Latvijski ministar vanjskih poslova Krisjanis Karins rekao je da čelnici Evropske unije moraju razmišljati “izvan okvira” kako bi pronašli nove načine za povećanje vojne pomoći Ukrajini.

Upozorio je da “Rusija neće stati, te da zbog toga mora biti zaustavljena”.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je Rusiju da prestane s kršenjima prava na Krimu i drugim okupiranim dijelovima Ukrajine.

“Rusija mora odmah prestati s kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima, na svim ukrajinskim teritorijima koje je okupirala”, mnaveo je Amnesty International u saopćenju.

Čestitka Kine

Predsjednik Kine Xi Jinping čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsjednika Rusije, prenijeli su kineski državni mediji.

“Uvjereni smo da će kinesko-ruski odnosi nastaviti napredovati”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Lin Jian, ističući da se ove godine obilježava 75. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Kine.

S druge strane, Putin je nakon završetka predsjedničkih izbora rekao da su “odnosi između Rusije i Kine stabilizirajući faktor u evroazijskom regionu”.

“Najvažnije je poklapanje državnih interesa. To stvara veoma dobar ton za rješavanje zajedničkih problema u oblasti međunarodnih odnosa”, rekao je predsjednik Rusije.

Izvor: Agencije