Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile tokom posjete Blinkena Seulu

Lansiranja su uslijedila nakon vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, koje Pjongjang vidi kao ‘probu invazije’.

Najnovija sjevernokorejska lansiranja projektila uslijedila su tokom održavanja Samita o demokratiji u Južnoj Koreji (Ahn Young-joon / AP)

Sjeverna Koreja je ispalila balističi projektil ka moru istočno od Korejskog poluotoka, dok se američki državni sekretar Antony Blinken pripremao otvoriti samit o demokratiji u susjednoj Južnoj Koreji, saopćili su dužnosnici.

“Sjeverna Koreja je ispalila balistički projektil ka moru istočno od Korejskog poluotoka, saopćio je Zajednički štab Južne Koreje.

Japanska obalska straža je potvrdila lansiranja.

Lansiranja su uslijedila nekoliko dana nakon što su SAD i Južna Koreja završili zajedničku vojnu vježbu pod nazivom “Štit slobode”, koju je Sjeverna Koreja nazvala “probom invazije”.

Pjongjang je ranije ovog mjeseca upozorio da će Seul i Washington “skupo platiti” za ovogodišnje vježbe “Štit slobode”, u kojima je sudjelovalo dvostruko više vojnika nego prošle godine.

Južna Koreja i SAD nedavno su završili zajedničke vojne vježbe (Kim Hong-Ji / Reuters)

Gotovo 27.000 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji gdje su vježbe održane.

Samit o demokratiji

Ubrzo nakon lansiranja projektila Blinken i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol otvorili su Samit o demokratiji, čiji je domaćin Južna Koreja.

Blinken i Yoon govorili su o tome kako se tehnologija može koristiti za jačanje demokratije, ali i za njeno potkopavanje.

Američki državni sekretar Antony Blinken (Evelyn Hockstein / Reuters)

Blinkenovi komentari uslijedili su nakon što je Zastupnički dom Američkog kongresa prošle sedmice usvojio zakon kojim bi se mogla zabraniti popularna aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu kineskog ByteDancea.

Samit o demokratiji, koji je organizovan na inicijativu američkog predsjednika Joea Bidena, proteklih je godina naišao na kritike zbog selektivnog pozivanja gostiju, budući da su Turska i Tajland redovno bili isključeni s ovog događaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije