NATO u Rumuniji gradi najveću vojnu bazu u Evropi

Projekat vrijedan 2,5 milijardi eura obuhvata piste, platforme za naoružanje, hangare za vojne avione, ali i škole, vrtiće, prodavnice, pa čak i bolnicu.

Na lokaciji veličine malog grada, na površini od skoro 3.000 hektara, moći će trajno biti do 10.000 NATO-ovih vojnika i njihovih porodica (REUTERS/Jana Rodenbusch/File Photo)

U Rumuniji su počeli radovi na najvećoj vojnoj bazi NATO-a u Evropi.

Na lokaciji veličine malog grada, na površini od skoro 3.000 hektara, moći će trajno biti do 10.000 NATO-ovih vojnika i njihovih porodica.

Projekat vrijedan 2,5 milijardi eura obuhvata piste, platforme za naoružanje, hangare za vojne avione, ali i škole, vrtiće, prodavnice, pa čak i bolnicu, prenosi Tanjug, pozivajući se na rumunski Euronews.

Baza Mihail Kogalniceanu u blizini Crnog mora, u okrugu Constanta, a u kojoj je rumunska vojska, pretvorit će u najznačajniju lokaciju NATO-a u Evropi.

Bit će veća od baze Ramstein

Radovi na proširenju su u punom jeku, a kada završe, ova baza veličinom će nadmašiti i njemačku bazu Ramstein.

“Ta baza će postati najvažnija stalna vojna struktura NATO-a u neposrednoj blizini sukoba na jugu Ukrajine. Nemojmo zamišljati da će se ovaj sukob završiti ove godine, 2025. ili 2026. godine, to je dugoročni sukob”, istakao je Dorin Popescu, geopolitički analitičar.

Izvor: Agencije