Američke vojne operacije širom Sahela u opasnosti

Nakon što je vladajuća vojna hunta u Nigeru raskinula sporazum o saradnji sa SAD-om, vojne operacije američke vojske postaju ugrožene u cijelom regionu Sahela

Niger se smatrao jednom od posljednjih država u tom regionu s kojom su zapadne zemlje sarađivale u borbi protiv militanata (REUTERS/Zohra Bensemra)

Nakon što je vladajuća vojna hunta u Nigeru raskinula sporazum o saradnji sa SAD-om vojne operacije američke vojske postaju ugrožene u cijelom regionu Sahela, saopćio je američki State Department, prenosi Beta.

Američka vojska ima stotine vojnika stacioniranih u glavnoj zračnoj bazi na sjeveru Nigera, koja raspoređuje letove iznad ogromnog regiona Sahela, koji se nalazi južno od pustinje Sahare, gdje su aktivne grupe povezane s Al-Kaidom i ISIL-om.

U saopćenju Sate Departmenta na društvenoj mreži X navodi se da su razgovori američke delegacije ranije ove sedmice sa zvaničnicima hunte “bili iskreni i da se nastavljaju kontakti s vojskom Nigera”.

Posjeta američke delegacije poklopila se s početkom mjeseca posta ramazana, a vođa nigerske hunte, general Abdourahmane Tchiani, odbio se sastati s njima. Američka konferencija za novinare u ambasadi u Nigeru je zatim otkazana.

Glasnogovornik hunte, govoreći na državnoj televiziji, rekao je da su se lideri hunte sastali s delegacijom SAD-a samo iz diplomatske ljubaznosti i opisao njihov ton kao snishodljiv.

Raskid vojnog sporazuma

Niger se smatrao jednom od posljednjih država u tom regionu s kojom su zapadne zemlje sarađivale u borbi protiv militanata, ali se to promijenilo u julu kada su pobunjeni vojnici zbacili demokratski izabranog predsjednika zemlje.

Nejasno je šta je podstaklo odluku hunte da raskine vojni sporazum.

U subotu je glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane rekao da su američki letovi iznad teritorije Nigera nelegalni.

Susjedni Mali i Burkina Faso, koji su doživjeli dva državna udara od 2020. godine, obratili su se Moskvi za sigurnosnu podršku.

Vojska se poslije puča u Nigeru za pomoć obratila ruskoj plaćeničkoj grupi Wagner.

Izvor: Agencije