Vulkan na Islandu ponovno eruptirao

Vlasti su sedmicama upozoravale da je erupcija neizbježna na poluotoku Reykjanes južno od glavnog grada Islanda.

Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu četvrti put od decembra, saopćio je tamošnji meteorološki ured (Parque Nacional Galapagos/Andy Torres /Handout via REUTERS)

Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu navečer četvrti put od decembra, saopćio je tamošnji meteorološki ured, izbacujući svijetlonarančastu lavu u zrak.

Vlasti su sedmicama upozoravale da je erupcija neizbježna na poluotoku Reykjanes južno od glavnog grada Islanda, prenosi Hina.

Vulkan je posljednji put eruptirao početkom februara, prekinuvši grijanje za više od 20.000 ljudi dok su tokovi lave uništili ceste i cjevovode, a u januaru je lava progutala nekoliko kuća u ribarskom gradiću.

Vulkansko žarište

Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Island, koji je otprilike veličine američke savezne države Kentucky, ima više od 30 aktivnih vulkana, što taj sjevernoevropski otok čini glavnim odredištem za vulkanski turizam – segment koji privlači hiljade onih koji traže uzbuđenje.

Godine 2010. oblaci pepela od erupcija vulkana Eyafjallajokull na jugu Islanda proširili su se nad velikim dijelovima Evrope, prizemljivši veliki broj letova i prisilivši stotine Islanđana na evakuaciju.

Izvor: Agencije