Nuklearno oružje u svemiru: Šta o tome kažu Rusija i SAD?

Rusija kaže da se posthladnoratovska dominacija Sjedinjenih Američkih Država raspada i da je Washington godinama sijao haos diljem planeta ignorirajući interese drugih sila.

Bloomberg je prošli mjesec izvijestio da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje ili lažnu bojevu glavu u svemir već ove godine (REUTERS/David Swanson)

Američki izvori sugeriraju da Rusija razvija svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje, što su odlučno demantirali i ruski ministar Sergej Šojgu i predsjednik Vladimir Putin, piše Reutes a prenosi Hina.

Što tvrdi SAD?

Sjedinjene Američke Države vjeruju da Rusija razvija svemirsko protusatelitsko nuklearno oružje čija bi detonacija mogla poremetiti sve od vojnih komunikacija do telefonskih usluga, tvrdi neimenovani američki izvor.

Isti izvor rekao je da bi sistem uključivao nuklearnu eksplozivnu napravu postavljenu u orbitu.

Izvještaji o mogućem ruskom razvoju takvog oružja pojavila su se nakon što je u februaru Odbor za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma Kongresa, kojim predsjedavaju republikanci, objavio zagonetnu izjavu u kojoj upozorava na “ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Ugovor o svemiru iz 1967. zabranjuje potpisnicama – uključujući Rusiju i Sjedinjene Američke Države – postavljanje “u orbitu oko Zemlje bilo kakvih objekata koji nose nuklearno oružje ili bilo koju drugu vrstu oružja za masovno uništenje”. Washington misli da ga Moskva krši.

New York Times je objavio u februaru, ne navodeći izvore, da je posljednjih sedmica iz američkih obavještajnih agencija kružilo upozorenje da Rusija možda planira novo tajno lansiranje vojnog satelita i da je ključno pitanje hoće li ga iskoristiti za postavljanje stvarnog nuklearnog oružja u svemir.

Bloomberg je prošli mjesec izvijestio da bi Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje ili lažnu bojevu glavu u svemir već ove godine.

Također se poziva na neimenovane izvore koji kažu da Sjedinjene Američke Države vjeruju da Rusija ne planira detonirati napravu, ali da postoji rizik od slučajne eksplozije koja bi mogla onesposobiti mnoštvo satelita.

Bijela kuća i Ured direktora obavještajnih službi odbili su komentirati Bloombergov izvještaj.

Što govori Moskva?

“Naše stajalište je jasno i transparentno: uvijek smo bili kategorički protiv i sada smo protiv postavljanja nuklearnog oružja u svemiru”, rekao je Putin Sergeju Šojguu, svom ministru odbrane na sastanku u Kremlju koji je prenosila televizija.

“Pozivamo ne samo na poštivanje svih sporazuma koji postoje u ovoj oblasti, već smo i mnogo puta ponudili njihovo jačanje”, rekao je Putin.

Dodao je da se aktivnosti Rusije u svemiru ne razlikuju od aktivnosti drugih zemalja, uključujući i SAD.

Šojgu je rekao da Moskva nema planova kakve iznose neidentificirani izvori u Sjedinjenim Američkim Državama.

Optužio je Bijelu kuću da pokušava zastraživanjem natjerati američke zakonodavce na izdvajanju više sredstava za Ukrajinu kao dio plana Washingtona da Rusiji nanese, kako je rekao, strateški poraz.

Šta bi značilo nuklearno oružje stacionirano u svemiru?

Tačna priroda navodnog oružja nije jasna. I Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju ogromne nuklearne arsenale i napredne svemirske programe.

Prijeteći sateliti mogli bi prouzrokovati razne vrste problema – otežavajući komunikacije, nadzor, obavještajne podatke te zapovijedanje i kontrolu širom svijeta, uključujući i nuklearnu sferu.

Ali nejasno je zašto bi Rusija trebala koristiti nuklearno oružje da uništi satelit, kada bi konvencionalno oružje moglo obaviti posao ili jesu li Sjedinjene Američke Države razvijale nuklearne sposobnosti u svemiru.

Ako Rusija razvije takvo oružje, tada bi Sjedinjene Američke Države bile prisiljene učiniti nešto slično, a možda i Kina – pa bi postojao rizik od neke vrste nuklearne svemirske utrke.

Rusija i Sjedinjene Američke Države zajedno imaju oko 90 posto svjetskog nuklearnog oružja i obje imaju napredne vojne satelite koji kruže oko Zemlje.

U prvim godinama Hladnog rata, nakon što je Rusija napredovala u svemirskoj utrci i nakon što su obje strane razvile interkontinentalne balističke projektile, Zapad je predložio sporazum o zabrani nuklearnog oružja u svemiru. Konačni rezultat bio je ugovor iz 1967.

Sjedinjene Američke Države smatraju Rusiju i Kinu svojim najvećim nacionalnim konkurentima i kažu da obje razvijaju niz novih sistema naoružanja, uključujući nuklearne, kibernetičke i svemirske sposobnosti.

Rusija kaže da se posthladnoratovska dominacija Sjedinjenih Američkih Država raspada i da je Washington godinama sijao haos diljem planeta ignorirajući interese drugih sila.

Moskva kaže da i Sjedinjene Američke Države razvijaju mnoštvo novog oružja.

Izvor: Agencije