WSJ: Tužitelji istražuju Metu zbog uloge u nezakonitoj prodaji lijekova

Izvještaj Wall Street Journala navodi da Uprava za hranu i lijekove pomaže u istrazi matične kompanije Facebooka.

'Prodaja nedopuštenih lijekova protivna je našim pravilima i radimo na pronalaženju i uklanjanju ovog sadržaja s naših servisa', rekao je glasnogovornik Mete za WSJ [File: Dado Ruvic/Reuters]

Američki tužitelji u Virginiji istražuju jesu li platforme društvenih medija Mete, matične kompanije Facebooka, omogućavale ilegalnu prodaju lijekova i profitirale od toga, navodi se u izvještaju Wall Street Journala.

Citirajući dokumente i osobe upoznate s tim pitanjem, u članku objavljenom u subotu se navodi da su tužitelji prošle godine slali sudske pozive i postavljali pitanja u sklopu istrage velike porote.

U izvještaju se dodaje da su tužitelji također tražili evidenciju u vezi sa sadržajem o lijekovima ili nezakonitoj prodaji lijekova putem Metinih platformi i navodi se da Uprava za hranu i lijekove (FDA) pomaže u istrazi.

“Prodaja nedopuštenih lijekova protivna je našim pravilima i radimo na pronalaženju i uklanjanju ovog sadržaja s naših servisa”, rekao je glasnogovornik Mete za WSJ.

“Meta proaktivno sarađuje s tijelima za provođenje zakona kako bi pomogla u borbi protiv prodaje i distribucije nedopuštenih lijekova”, dodao je.

Metin predsjednik globalnih poslova, Nick Clegg, napisao je u petak na platformi X da je Meta sarađivala s američkim Ministarstvom vanjskih poslova, Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal i Snapchatom kako bi pomogla u ometanju prodaje sintetičkih droga na internetu i educirala korisnike o povezanim rizicima.

“Epidemija opijata je veliki javno zdravstveni problem koji zahtijeva akciju svih dijelova američkog društva”, rekao je Clegg.

Ovo nije prvi put da su advokati u Sjedinjenim Američkim Državama tužili matičnu kompaniju Facebooka.

Prošle godine je nekoliko investicijskih fondova podnijelo tužbu u Delawareu tvrdeći da su Metini direktori i viši rukovoditelji odavno znali za raširenu trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje djece na Facebooku i Instagramu, ali da nisu uspjeli riješiti takvo predatorsko ponašanje.

Glasnogovornik Mete Andy Stone je u saopćenju rekao je da je kompanija provela “više od desetljeća boreći se protiv ovih užasnih zloupotreba na našim platformama i izvan njih te podržavajući policiju u hapšenju i procesuiranju kriminalaca koji stoje iza toga”.

Izvor: Agencije