Klimatski aktivisti blokirali ceste u Njemačkoj

Posljednja generacija traži radikalnu akciju protiv klimatskih promjena uključujući potpuno odustajanje od fosilnih goriva.

Aktivisti 'Posljednje generacije' u Njemačkoj blokade organiziraju od početka 2022 (REUTERS/Nadja Wohlleben)

Aktivistička grupa za klimu Posljednja generacija ponovno je u subotu protestovala blokiravši ceste na nekoliko mjesta u Njemačkoj, ali ovaj put aktivisti se nisu zalijepili za asfalt.

Oko 130 ljudi blokiralo je u podne berlinski most Warschauer, objavila je policija. Više puta su sjeli i ustali s asfalta, piše dpa a prenosi Hina.

U Muenchenu i Regensburgu, policija je prebrojala 120 odnosno 150 demonstranata na prijavljenim i na neprijavljenim skupovima. U Muenchenu nije bilo većih problema u prometu.

Nedaleko od LNG terminala na baltičkom otoku Rugenu, 30 aktivista poremetilo je promet na pristupnoj cesti do trajektne luke Sassnitz.

Policija je prvo dopustila protest, ali ga je nakon nekoliko sati prekinula

‘Ludilo fosilnih goriva’

Glasnogovornik aktivista rekao je da su namjeravali ostati duže, možda do nedjelje, istaknuvši da smatraju da je terminal “vrhunac ludila fosilnih goriva”.

Protesta je bilo i na jugozapadu zemlje, u Freiburgu i Karlsruheu, te na aerodromu u Stuttgartu. Protesti su bili mirni.

U Bremenu na sjeverozapadu zemlje oko 100 klimatskih aktivista zauzelo je raskrisnicu u centru grada.

Planirane su i nove blokade u Koelnu na zapadu i u Leipzigu na istoku zemlje.

Posljednja generacija traži radikalnu akciju protiv klimatskih promjena uključujući potpuno odustajanje od fosilnih goriva.

Blokade organiziraju od početka 2022. Aktivisti su se često znali zalijepiti za asfalt, no nedavno su rekli da to više neće činiti.

Izvor: Agencije