Velika Britanija bi ilegalnim migrantima mogla ponuditi do 3.000 funti za odlazak u Ruandu

Novi plan bi prije svega mogao da se odnosi na migrante koji dolaze iz Afganistana ili Irana, navodi britanski list The Times.

Deportovani migrnati iz Velike Britanije dobili bi podršku i vlasti Ruande u periodu do pet godina, posebno za troškove stanovanja. (Tolga Akmen/EPA-EFE)

Migrantima koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju britanska vlada želi da ponudi mogućnost da dobrovoljno odu u Ruandu i da za takvu odluku dobiju do 3.000 funti, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

London već gotovo dvije godine planira da u afričku zemlju protjera migrante koji su ilegalno stigli u Veliku Britaniju, čak i prije obrade njihovog zahtjeva za azil i bez obzira da li se slažu ili ne. Plan je kontroverzan i naišao je na kritike i u okviru Ujedinjenih naroda.

Konzervativni premijer Rishi Sunak smatra da je riječ o “nacionalnom prioritetu”, ali nijedan avion sa migrantima do sada nije poletio za Ruandu, prenosi Beta navode agencije France Presse.

‘Sigurna zemlja’

Novi sporazum sa Kigalijem sada bi mogao omogućiti slanje migranata u Ruandu na dobrovoljnoj bazi, saopćilo je ministarstvo, potvrđujući navode britanskog lista The Times.

Prema pisanju lista, migranti bi mogli dobiti do 3.000 funti (3.509 eura) ako pristanu da odu u Ruandu. Oni će dobiti podršku i vlasti Ruande u periodu do pet godina, posebno za troškove stanovanja.

Novi plan bi prije svega mogao da se odnosi na migrante koji dolaze iz Afganistana ili Irana, navodi list.

“Čak i vlada priznaje da njihov projekt nema šanse da uspije, toliko da sad nude da plate ljudima da odu”, rekao je zastupnik iz redova opozicionih laburista Stephen Kinnock.

Britanska vlada insistira da je Ruanda “sigurna zemlja”, ali više organizacija za ljudska prava optužuje predsjednika te zemlje Paula Kagamea da vlada u klimi straha, gušeći slobodu izražavanja.

Izvor: Agencije