Ekspertica UN-a tvrdi da je Rusija odgovorna za smrt Navaljnog

Kremlj je Navaljnog i njegove pristalice prikazao kao prekršitelje zakona i oružje Zapada, koji djeluju na destabilizaciji Rusije.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za autonomni okrug Jamalo-Nenecki saopćila je 16. februara da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji je tamo služio zatvorsku kaznu (Filip Singer / EPA-EFE)

Ekspertica UN-a za ljudska prava za Rusiju rekla je da je Moskva odgovorna za smrt Alekseja Navaljnog jer je ili ubijen u zatvoru ili je umro u uvjetima zatvora koji su jednaki mučenju.

“Dakle, ruska vlada je odgovorna, na ovaj ili onaj način, za njegovu smrt”, rekla je Mariana Katzarova za Reuters na marginama događaja u Ujedinjenim narodima u Ženevi o ruskim političkim zatvorenicima, prenosi Hina.

Šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin ranije je rekao da je Navaljni, koji je preminuo 16. februara ove godine u arktičkoj koloniji, umro prirodnom smrću.

‘Ko je sljedeći Navaljni?’

Katzarova je također upozorila da bi drugi zatvorenici u Rusiji mogli doživjeti istu sudbinu kao Navaljni rekavši da je “jako zabrinuta” između ostalog i za opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu.

“Od smrti Alekseja Navaljnog, ne prođe dan, a da se ne zapitam ko je sljedeći Navaljni?”, rekla je.

“I bit će sljedeći Navaljni, sigurno, s ovim nivoom represije”.

Kremlj je Navaljnog i njegove pristalice prikazao kao prekršitelje zakona i alat Zapada, koji djeluju na destabilizaciji Rusije.

Odbacio je optužbe njegove supruge Julije Navaljne da ga je predsjednik Vladimir Putin dao ubiti.

Navaljna je prošle sedmice rekla da su razmjeri javne podrške Navaljnom od njegove smrti dokaz da je njegov otpor živ i pozvala je na masovni protest protiv Putina na dan izbora 17. marta.

Izvor: Agencije