Britanska vlada najavila dodatna sredstva za zaštitu muslimanske zajednice

Sredstva će biti korištena za zaštitu džamija, muslimanskih vjerskih škola i drugih društvenih centara.

Grupa Tell Mama koja prati antimuslimanske incidente saopštila je prošlog mjeseca da je u Velikoj Britaniji zabilježen porast takvih slučajeva za 335 posto, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine. (EPA-EFE/Tolga Akmen)

Britanska vlada najavila je danas da će izdvojiti 117 miliona funti, odnosno 137,30 miliona eura za zaštitu muslimanske zajednice zbog porasta islamofobije.

Sredstva će biti korištena za zaštitu džamija, muslimanskih vjerskih škola i drugih društvenih centara, prenosi Reuters.

Grupa Tell Mama koja prati antimuslimanske incidente saopštila je prošlog mjeseca da je u Velikoj Britaniji zabilježen porast takvih slučajeva za 335 posto, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Britanski ministar unutrašnjih poslova James Cleverly rekao je da mržnji protiv muslimana apsolutno nije mjesto u britanskom društvu.

Anketa koja je provedena u februaru pokazala je da 29 posto Britanaca smatra da vladajući konzervativci ispoljavaju islamofobiju.

Britanska vlada je prije desetak dana najavila da će pojačati i sigurnost jevrejske zajednice zbog porasta antisemitizma.

Izvor: Agencije