SAD nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje

Ruski predsjednik istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale i da ruske snage na svim pravcima ‘samouvjereno napreduju i oslobađaju teritorije’.

'Ovo nije prvi put da čujemo neodgovornu retoriku Vladimira Putina. To nije način na koji treba govoriti lider zemlje koja ima nuklearno oružje', smatra Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta (Nathan Howard / AP)

Sjedinjene Američke Države nemaju saznanja o tome da se Rusija priprema upotrijebiti nuklearno oružje, ali će pažljivo nastaviti pratiti situaciju, potvrdio je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Komentar je uslijedio nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio da Moskva ima oružje za napad na ciljeve na Zapadu, prenosi Tanjug navode Reutersa.

“Ovo nije prvi put da čujemo neodgovornu retoriku Vladimira Putina. To nije način na koji treba govoriti lider zemlje koja ima nuklearno oružje”, rekao je Miller.

Putin je prethodno poručio zapadnim zemljama da rizikuju izazivanje nuklearnog rata u slučaju da pošalju vojne trupe da se bore u Ukrajini.

‘Spremni odgovoriti na svaki izazov’

Putin je izjavio kako je Rusija dokazala da je sposobna odgovoriti na najteže izazove, dodajući da ona nikome neće dozvoliti da se miješa u njene unutrašnje stvari i da će nastaviti brinuti o svojim demokratskim institucijama.

“Samo jedinstveni možemo realizirati sve što smo zamislili. Dokazali smo da je Rusija spremna odgovoriti na svaki izazov”, rekao je Putin u govoru o stanju nacije, dvije sedmice prije izbora na kojima se očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Putin je istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale i da ruske snage na svim pravcima ”samouvjereno napreduju i oslobađaju teritorije”.

“Rusija nije počela ovaj rat (u Ukrajini), ali ćemo učiniti sve da iskorijenimo nacizam i zaštitimo suverenitet naših građana”, rekao je Putin.

Naveo je da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti.

Govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je ocijenio da Washington preduzima “otvoreno neprijateljske akcije”, nastojeći da Moskvi nanese “strateški poraz” na bojnom polju.

Izvor: Agencije