Rusija i Ukrajina razmijenile po 100 zarobljenika

Objavljujući razmjenu kao “uspjeh”, Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a navelo je u petak kako je to njihovo treće posredovanje između Moskve i Kijeva od decembra.

Oslobođeni ukrajinski ratni zarobljenici na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini (Reuters)

Rusija i Ukrajina razmijenile su po 100 ratnih zarobljenika uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata. Objavljujući razmjenu kao “uspjeh”, Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a navelo je u petak kako je to njihovo treće posredovanje između Moskve i Kijeva od decembra te pozvalo na dijalog i deeskalaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na platformi X u petak je napisao kako će njegova država “uložiti sve napore da nastavi s razmjenama zarobljenika”.

Rusko ministarstvo odbrane, u objavi na Telegramu, istaklo je “humanitarno posredovanje” UAE-a.

Do sada je 3.135 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno iz ruskog zarobljeništva, naveo je Zelenski na društvenim mrežama u četvrtak navečer.

Obaranje aviona Il-76 u Belgorodu

Kirilo Budanov, šef Obavještajne uprave pri Ukrajinskom ministarstvu odbrane, pozvao je Ukrajince da zanemaruju skepticizam o vremenu koje je potrebno za komplicirani proces.

“Kao što vidite, trebalo je malo vremena, ali jedino što je važno je rezultat. Pogledajte tamo i dobit ćete odgovor na svoje pitanje”, rekao je Budanov na nepoznatom mjestu povratka vojnika.

U januaru su dvije države razmijenile po 195 ratnih zarobljenika, u prvoj razmjeni zarobljenika od pada ruskog vojnog transportnog aviona za koji je Moskva rekla da je prevozio 65 ukrajinskih vojnika. Transportni avion Il-76 oboren je u ruskoj oblasti Belgorod. Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za obaranje letjelice američkom raketom Patriot.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantirala da je oborila avion i zatražila je dokaz o tome ko je bio u njemu.

Obje strane provodile su periodične razmjene zarobljenika uz pomoć posrednika otkako je rat počeo prije gotovo dvije godine, uprkos izostanku bilo kakvih mirovnih pregovora između njih od prvih mjeseci sukoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije